Volledig scherm
Deel van het weiland waar nieuwbouwwijk Kerkenweide moet komen te staan. © DG

Kerkenweide: wonen tussen de kerken in Bergharen

BERGHAREN - In Bergharen kun je straks pal tussen de twee kerken wonen. In de zuid-westhoek van het dorp komt waarschijnlijk een woonwijk met 22 woningen. Ze komen op de weilanden tussen de St. Annakerk en de Nederlands Hervormde kerk, de wijk is dan ook ‘Kerkenweide’ gedoopt. Bergharen krijgt de komende jaren nog veel meer nieuwe woningen.

De gemeente Wijchen steunt het plan van Erfgoed Landelijk Bouwen, een ontwikkelaar uit Alkmaar. Die staat zich erop voor dat ‘liefde voor het landschap’ en duurzaamheid leidend zijn bij projecten. Toekomstige bewoners praten mee over de te bouwen woningen.

Schrikken bij het aantal huizen

Buurtbewoners reageren nog gereserveerd op de bouwplannen die begin maart aan hen, en in april aan het hele dorp worden gepresenteerd. In de uitnodiging staat summiere informatie. Enkelen schrikken als ze horen dat het om 22 huizen gaat. ,,Dat vind ik wel erg veel”, zegt Rèse van Tilburg, die in het aangrenzende voormalige klooster woont. ,,Vier of vijf is oké, want mensen moeten ergens kunnen wonen. Maar 22 is te veel.”

Elly en André Beumer, die aan de Dorpsstraat wonen, treuren over het verlies van hun weidse uitzicht. ,,Maar toen we hier kwamen wonen, wisten we dat de grond van een projectontwikkelaar was", zegt André Beumer. ,,In het verleden ketste er al eens een plan af om de boel helemaal vol te bouwen. We zijn er niet rouwig om dat dat destijds afketste.”

‘Mensen met een ruimere portemonnee’

Bij dat plan ging het, onder meer, over zorg- en seniorenwoningen en een woonvorm voor mensen die opvang nodig hebben. In het nieuwe plan gaat het om een ‘mooie mix’ van woningen voor starters, senioren én mensen met een ruimere portemonnee, zegt verantwoordelijk wethouder Geert Gerrits. Die wilde enkele jaren geleden nog dat er in de Wijchense kerkdorpen alleen plukjes woningen zouden worden gebouwd voor de behoefte van de dorpen zélf. En dan liefst niet door ontwikkelaars, maar door de aanstaande bewoners.

Versoepelde regels

,,Maar de behoefte aan nieuwe woningen is nu veel groter en de regels voor gemeenten zijn versoepeld”, zegt hij nu. ,,Bovendien zie ik dat deze ontwikkelaar goed heeft gekeken naar waar in Bergharen echt behoefte aan is. Ik kan het ze niet verplichten, maar het zou goed zijn als ze potentiële bewoners eerst in het dorp zoeken.”

Plan Kerkenweide komt aan zowel de noord- als zuidzijde van (een zijtakje van) de Dorpsstraat te liggen. Het wijkje wordt via de Veldsestraat ontsloten, en mogelijk ook via de Dorpsstraat.

Meer nieuwe woningen

Bergharen kan de komende jaren nog veel meer nieuwe woningen verwachten. Zo wil de Afferdense ontwikkelaar Frank Harbers vier woningen realiseren in de voormalige school, die tegen het oude klooster staat. Ook verkoopt Geldersch Landschap en Kasteelen vier bouwkavels op het terrein van de voormalige geitenhouderij Tax aan de Elzendweg. Aan de Dorsvlegel bouwen twaalf gezinnen de komende jaren evenzoveel huizen.