Loonwerker Rudy: ,,Als Den Haag dit negeert gaat het echt los”

videoDEN HAAG - Rudy van Haren (53) uit Balgoij loopt met de Gelderse vlag over het Malieveld tussen de honderden trekkers en vrachtwagens van veevoeders en andere bedrijven. Duizenden boeren. ,,Dit is fantastisch. Omdat hier niet alleen maar boeren staan, maar ook mensen en bedrijven uit de hele sector. Jong en oud is hier. Dit doet me heel goed.”

Van Haren, raadslid in Wijchen voor Kernachtig Wijchen, is loonwerker op onder andere een varkenshouderij. Zijn ouders hadden een melkveebedrijf. ,,Hier kan de regering niet meer omheen. Als ze dat wel doen, dan gaat het echt los. Dan zullen er nog veel meer protesten volgen.”

Eerst varkens voeren

Volledig scherm
Rudy van Haren © eigen foto/dg

Hij moest vanochtend eerst nog de varkens voeren. Om negen uur is hij in ‘een propvolle’ trein naar Den Haag gekomen. ,,We zijn het echt zat. De druppel was Boxtel.”

Daar bezetten dierenactivisten in mei dit jaar een varkensstal, wat tot heel veel ophef leidde onder boeren. ,,Dat je niet meer veilig was in je eigen stal. Toen is de Farmers Defence Force opgericht. Hun appgroep heeft duizenden volgers. Zij hebben de aanzet gegeven voor deze bijeenkomst. Dat is het mooie: dit protest komt vanaf de werkvloer, niet vanuit de boerenorganisaties.”

Later kwam daar nog de stikstofcrisis bij. ,,De veestapel moet gehalveerd om een paar plantjes op de hei te redden. Hou toch op. Voor het klimaat moet wel iets gebeuren, maar geen halvering van de veestapel. De mensen in Nederland moeten blij zijn, dat boeren dit werk willen doen.”

Volledig scherm
Rudy van Haren © eigen foto