Vrijwilligers van de Drutense voedselbank laden kratten met producten in om rond te brengen. De voedselbankwinkel is gesloten.
Volledig scherm
Vrijwilligers van de Drutense voedselbank laden kratten met producten in om rond te brengen. De voedselbankwinkel is gesloten. © Koen Verheijden

Maas en Waalse voedselbanken redden het nog: ‘We gaan door zolang we mogen’

WIJCHEN / BEUNINGEN / DRUTEN - De voedselbanken in Maas en Waal hebben vertrouwen dat ze hun honderden klanten de komende weken nog van voldoende producten kunnen voorzien. Van een tijdelijke sluiting, waartoe zeker vijftien locaties in Nederland zich gedwongen zien, is geen sprake.

Vanuit het centrale magazijn in Arnhem werden deze week juist extra veel spullen geleverd, zegt bestuurder Letty Broere van de Drutense voedselbank. Zo was er enorm veel schoolfruit dat nooit aan kinderen is uitgedeeld. 

De aanvoer van lokale bedrijven en winkeliers is momenteel echter ‘nul’. Ze wijst de hamsterwoede aan als oorzaak. 

In Wijchen en Beuningen speelt dat probleem minder, zegt coördinator Peter Coolen, al is het aanbod van supermarkten ‘dunner’: ,,Ze hebben nu ook gewoon minder tijd voor ons.”

Bezorgdienst

De coronacrisis noopt wel tot een andere manier van uitgifte bij de voedselbanken in Wijchen, Beuningen en Druten. De Drutense voedselbank is zelfs een bezorgdienst begonnen. Vrijwilligers vullen nu kratten die elke donderdagnamiddag met particuliere auto’s en busjes van woningcorporatie Woonwaarts worden rondgebracht langs bij 65 gezinnen.

Quote

Oudere vrijwilli­gers en mensen met hartproble­men blijven nu natuurlijk thuis

Letty Broere, voedselbank Druten

De nog jonge voedselbank in het dorp heeft normaal de vorm van een kleine winkel waar klanten zelf de beschikbare spullen mogen uitkiezen. Die manier van werken is, met het oog op besmettingsgevaar, niet langer houdbaar, zegt bestuurder Letty Broere. 

,,De helft van onze vrijwilligers zit in de zogenoemde risicogroep van corona”, zegt ze. ,,Oudere vrijwilligers en mensen met hartproblemen blijven nu natuurlijk thuis.”

Handjevol mensen

De voedselbanken in Wijchen en Beuningen, die samen zo’n 175 gezinnen helpen, hebben hun manier van uitgifte ook aangepast. Gisteren mochten klanten het voormalige klaslokaal in Beuningen niet in en kregen ze de producten over een tafel aangereikt. In de rij staan moest buiten, in plaats van op de gang. 

In Wijchen zorgde een extra tafel voor afstand tussen klanten en vrijwilligers en mocht er maar een handjevol mensen tegelijk naar binnen.

Volle koelcel

De drie voedselbanken beschikken nog over voorraden. Of die voldoende worden aangevuld, is volgens Coolen niet zozeer een kwestie van beschikbaarheid van producten, maar van logistiek. Groothandels en supermarkten hebben het immers ook al zeer druk met de aanvoer van de eigen winkels: ,,Maar onze koelcel zit nu nog hartstikke vol. Zo lang we zelf gezond blijven, gaan we gewoon met ons werk door.”

Druten kan met de huidige voorraad nog wel twee à drie weken vooruit, zegt Broere. Ze heeft er echter vertrouwen in dat alles bij nood wordt aangevuld. ,,Als we om hulp roepen, komt half Druten zeker spullen brengen. Bakker Vonk wil, zo nodig, extra broden bakken. En de kerken willen best collecteren. We gaan door zolang we mogen.”