Volledig scherm
PREMIUM
De vmbo-locatie van het Maaswaal College in Wijchen. © Eveline van elk

Maaswaal College blijft sociale media blokkeren op de eigen wifi

WIJCHEN - Het Maaswaal College in Wijchen houdt vast aan de blokkade van streamingdiensten en de meeste sociale media op het eigen wifi-netwerk. Het weren van diensten als Netflix, Instagram en Snapchat voor leerlingen begon afgelopen voorjaar als test. Inmiddels is het vast beleid.

Volgens directeur Henk Keijman zegt een grote meerderheid van ouders en onderwijzend personeel de maatregel te steunen. Leerkrachten merken dat leerlingen tijdens de les minder afgeleid zijn door verstrooiing op hun laptop. Leerlingen blijven tegen de blokkade.

Omzeilen

Die hing samen met de installatie van nieuwe beveiligingssoftware en stuitte direct op veel bezwaren van leerlingen. Voor hen werd het lastiger om op school films en series te kijken en berichten te sturen en bekijken, zonder hun zogenoemde 4G-databundel aan te spreken, of zonder speciale software op telefoon of laptop om de blokkade te omzeilen.

Die bezwaren leven nog steeds, constateert Keijman. ,,De leerlingenraad vindt dat je in tussenuren of pauzes gewoon een filmpje moet kunnen kijken of met sociale media bezig moet kunnen zijn", zegt hij. ,,Daar ben ik ook niet op tegen.” Om de leerlingen enigszins tegemoet te komen, bekijkt de school of de school-wifi op sommige plekken in de beide schoolgebouwen wél helemaal kan worden opengesteld: ,,In de aula, bijvoorbeeld. Maar het ziet ernaar uit dat dat vrijwel onmogelijk is. We zijn er nog niet helemaal uit.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement