Volledig scherm
Theo Hesen van Natuur en Milieu op de Ravensteinseweg. Een deel van de bomen links wordt voor een fietspad gekapt. © Paul Rapp

Meer veiligheid, maar minder bomen langs de Ravensteinseweg in Wijchen

WIJCHEN - Wijchen wil nog dit voorjaar een fietspad langs de onveilige Ravensteinseweg leggen. Natuur en Milieu Wijchen ligt echter dwars. Volgens die club moet het pad er komen zonder vijftig eiken te kappen.

In die bomen en op hun struikige ondergrond leven namelijke de meest uiteenlopende dieren. Onder meer vossen, eekhoorns, dassen en hermelijns passeerden de camera's van onderzoeksbureau Tauw, toen die de strook groen namens de gemeente onderzocht.

Hun leefgebied krijgt onnodig een gevoelige tik, zegt Theo Hesen van Natuur en Milieu: ,,Je kunt het pad toch ook gewoon achter het groen langs leiden?”

Rakelings passeren

Want dat een fietspad langs de smalle Ravensteinseweg nuttig is, dat vindt de natuurbeschermer ook. De weg is dé route tussen het dorp en de dijk bij Niftrik. Populair bij drommen fietsers, maar ook voor auto's die snel op de doorgaande Drutenseweg willen komen.

Nadat ook uit metingen bleek dat die meestal veel te hard rijden - en daarbij fietsers vaak rakelings passeren - kocht Wijchen de strook bomen aan voor een fietspad van de Westerdreef tot aan de Drutenseweg. Wanneer de financiën het weer toelaten, wordt het pad zelfs tot de dijk doorgetrokken.

Woonwagenkamp

Het pad komt pal tegenover het woonwagenkamp te liggen. Bewoonster Wilma Kortenray is er blij mee. ,,Zeker in de winter is de weg donker of mistig”, zegt ze. ,,Het is niet fijn om mijn kleinkinderen dan te zien vertrekken. Soms komen tegelijk vrachtwagens en tractoren langs, en die chauffeurs zien die kinderen dan echt niet fietsen.”

Onmogelijk

In een brief aan de bewoners schrijft de gemeente dat het pad er al in het voorjaar komt. Dat is onmogelijk, zegt Theo Hesen, zonder dat er regels worden gebroken. De provincie Gelderland moet dan een ontheffing van natuurregels verlenen, en die is nog niet aangevraagd. ,,En dat is raar, want de gemeente heeft bij zichzelf al wel een omgevingsvergunning aangevraagd. Daar moeten alle ontheffingen en vervolgonderzoeken bij zitten.”

Om niet in het broedseizoen bomen te kappen, moeten de bomen binnen enkele weken of pas na de zomer worden gerooid.  Volgens wethouder Paul Loermans houdt zijn gemeente zich ‘natuurlijk’ aan alle voorschriften. Volgens hem is het fietspad nog niet tot in detail ontworpen. Fietsers áchter alle bomen langs leiden, vindt hij te duur: ,,Dan moeten we een veel bredere strook land kopen.”