De Ravensteinseweg is onveilig voor fietsers. Achter de bomen links wordt nu een fietspad aangelegd.
Volledig scherm
De Ravensteinseweg is onveilig voor fietsers. Achter de bomen links wordt nu een fietspad aangelegd. © Paul Rapp

Natuurclub krijgt gelijk: fietspad naar Niftrik kan toch zonder bomenkap

WIJCHEN - Natuurvereniging Natuur en Milieu Wijchen is tevreden: een fietspad tussen Wijchen en Niftrik komt er op haar manier, dus zonder dat er tientallen bomen sneuvelen.

Het geplande fietspad langs de Ravensteinseweg komt nu verder van de rijbaan voor auto's te liggen. Daardoor kan een dubbele rij eiken langs de weg vrijwel geheel gespaard worden.

Alleen waar het toekomstige pad de Ravensteinseweg kruist, zodat fietsers naar Niftrik kunnen oversteken, zal een handjevol bomen tegen de vlakte gaan. Het werk gaat na de zomer van start.

Quote

Er was op het gemeente­huis niet goed over dit plan nagedacht

Theo Hesen, Natuur en Milieu

Opoffering

Het fietspad is nodig omdat de drukke Ravensteinseweg veel te smal is voor gemotoriseerd verkeer én de vele fietsers die hem gebruiken om bij de dijk langs de Maas te komen. Dát de voorziening er moet komen, daarover is dan ook geen discussie. 

Eind januari sloeg Theo Hesen van Natuur en Milieu echter toch alarm. Hij vond het schandalig dat het fietspad dwars door de bomenstrook zou gaan, terwijl er vlak achter boerenland genoeg ligt waar ook een strookje vanaf zou kunnen. Hij vond het een onnodige opoffering van groen gebied waar ook dieren als vossen, eekhoorns, dassen, hermelijnen en diverse vogelsoorten leven.

Te duur

Verantwoordelijk wethouder Paul Loermans noemde Hesens optie destijds veel te duur. Er zou namelijk een extra strook land voor moeten worden aangekocht. Na het protest en vragen van de lokale fractie van de PvdA, werden er toch nieuwe rekensommen gemaakt.

Per saldo bleek de aankoop van de grond per saldo maar 4000 euro te kosten: de kosten van het verwijderen van vijftig bomen kon immers van de kostprijs af.  De totale verwachte aanlegkosten zijn een kwart miljoen.

,,Dit is precies de oplossing die wij voorstelden”, zegt Hesen van Natuur en Milieu. ,,Er was op het gemeentehuis niet goed over dit plan nagedacht, vertellen ambtenaren me. Er was gewoon een rechte lijn getrokken.”

Verlichting

Overigens denkt Wijchen in totaal zo'n tienduizend euro extra kwijt te zijn aan de nieuwe variant. Dat geld gaat zitten in het schadeloos stellen van de pachter van de landbouwgrond en de aanleg verlichting langs het nieuwe fietspad. Nu dat niet langs de weg komt, hebben fietsers namelijk geen profijt meer van de lampen langs de autoweg. Het pad zou dan ‘sociaal onveilig’ worden.