Volledig scherm
Impressie van zonnepanelen langs de Banhkhoeve. © Pure Energie

Nog meer panelen: Hernen wordt het zonnedorp van Maas en Waal

HERNEN - Het Twentse energiebedrijf Pure Energie wil tussen Hernen en Leur een groot zonnepark bouwen. Het zou het tweede zonnepark bij Hernen worden.

Het wordt maximaal 25 hectare groot en kan volgens de initiatiefnemer tot 10 procent van de Wijchense energie opwekken. 

Volgens Pure Energie bevindt het plan voor Zonnepark Bankhoef zich in een ‘pril’ stadium. Toch heeft het bedrijf op 14 februari al een informatieavond belegd en een website over het park in de lucht gebracht. Het bedrijf wil omwonenden de mogelijkheid geven in het park te investeren en wil 15 jaar lang enkele duizenden euro's in een zogenoemd omgevingsfonds storten voor doelen die de dorpen zelf mogen uitkiezen.

Viaduct

De beoogde plek ligt ten zuiden van het viaduct dat de Hernenseweg tussen Hernen en Leur over de A50 leidt. Aan de zuidkant wordt het perceel begrenst door de Bankhoeve.

Het plan voor het zonnepark is het tweede bij Hernen. Even ten noorden van het dorp gaat energiebedrijf Zonel, waarschijnlijk al dit jaar, ook zonnepanelen neerzetten. Dat wordt kleiner dan het nieuwe plan: het beslaat een stuk grond van 11 hectare. Een aantal bewoners van Hernen voerde actie tegen dat plan, maar de Wijchense gemeenteraad heeft zich erachter geschaard.

Volledig scherm
© M Kuster
Volledig scherm
Impressie van het beoogde zonneveld bij Hernen en Leur. Links loopt de snelweg A50. De landweg onderlangs is de Bankhoeve. © Pure Energie