Volledig scherm
Foto van de Calvarieberg, al met de 'vervangende' gedenkplaat voor het priestergraf. Een foto die vermoedelijk in de jaren '30 of '40 is genomen. Het lettertype wijkt af van die op het familiegraf. © DG

Onbekende grafsteen in Calvarieberg Batenburg gevonden

BATENBURG - De opknap van de Calvarieberg op de begraafplaats van Batenburg heeft een verrassing opgeleverd. Bij het weghalen van de gedenkplaat voor het priestergraf kwam aan de binnenzijde een tweede plaat - hoogstwaarschijnlijk de originele - tevoorschijn. 

Volledig scherm
De verweerde plaat zoals die de afgelopen eeuw op het priestergraf van de Batenburgse Calvarieberg te zien was. De originele uit 1874 zat verborgen aan de binnenzijde. © gemeente Wijchen

Het 145 jaar oude grafheuveltje is de laatste rustplaats voor twee Batenburgse pastoors en enkele leden van de familie Steeg, die eveneens rond 1875 de bouw van de Victorkerk financierden. Herstel van deze Calvarieberg was al tientallen jaren hard nodig: in de beelden zitten scheuren, delen van de heuvel zijn verzakt, staaldelen van de constructie verroest, grafstenen verweerd en een deel van zowel het voegwerk als de bakstenen waren afgebrokkeld. 

Maar nu de restauratie daadwerkelijk van start is gegaan ook een meevaller: het deel van het bouwwerk dat onder de aangebrachte aarde zat, is in behoorlijk goede staat. Wat dat betreft geen onverwachte extra tegenvallers. 

Wel onverwacht: de binnenzijde van de priestergrafplaat. Al sinds mensenheugenis is de plaats zichtbaar met daarop twee namen, die de hele plaat vulden. Maar aan de binnenzijde - al die tijd dus onzichtbaar voor de levenden - een andere plaat. Met daarop dezelfde twee priesternamen, maar eronder ook ruimte voor eventuele opvolgers. 

Raadsel

Het lijkt er op dat ergens in de eerste helft van de vorig eeuw de originele plaat naar binnen is gekeerd en vervangen door de plaat die sedertdien te zien was. Het lettertype op de oude, verborgen gedenksteen past ook veel meer bij de plaat die ernaast het familiegraf Steeg weergeeft. 

Maar voor het overige tasten de deskundigen nog in het duister. Daarom wil de Wijchense monumentencommissie graag meer onderzoek naar de oude plaat. Mogelijk dat dan duidelijk wordt waarom die gewisseld is en wanneer dat gebeurd is. De Calvarieberg heeft de gemeentelijke monumentenstatus. 

Omdraaien of niet?

Ook komt dan de vraag naar boven of over enkele maanden bij het terugplaatsen van de beide priestergrafstenen de oude of de 'nieuwe' aan de buitenzijde moet worden geplaatst. Oftewel: stenen omdraaien zoals in de situatie van rond 1900 of niet? Hierover gaat de monumentencommissie sowieso eerst om de tafel met de Twaalf Apostenparochie, waar de Batenburgse begraafplaats onder valt. 

Volledig scherm
De oude steen, die verborgen zat aan de binnenzijde van het priestergraf in de Calvarieberg te Batenburg. Op deze versie is onder de twee hier begraven pastoors nog ruimte voor toevoeging van andere namen. © gemeente Wijchen
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement