Phishing: vrouw stuurt doorgeknipte pinpas naar Wijchen en raakt duizenden euro's kwijt

UPDATEWIJCHEN / AMSTERDAM - Een Amsterdamse vrouw (28) is duizenden euro's kwijtgeraakt door pinpasfraude. De vrouw stuurde haar doorgeknipte pinpas op naar een adres in Wijchen. Zij reageerde op een mailtje dat ze eind juli 2019 ontving waarin stond dat haar pas was verlopen.

Volledig scherm
De man die met de pinpas van het slachtoffer duizenden euro's opnam, onder meer in Tiel. © Politie

De vrouw was in de veronderstelling dat het mailtje afkomstig was van haar bank. Ze klikte via haar telefoon door op een link in de email en doorliep enkele stappen om een nieuwe pas aan te vragen. De doorgeknipte pas moest ze opsturen naar een adres in Wijchen. 

Enkele dagen nadat ze dat gedaan heeft, krijgt de Amsterdamse in de gaten dat het foute boel is. Ze ontvangt geen nieuwe bankpas maar krijgt wel een melding van haar bank dat er een verzoek is ingediend om haar paslimiet te verhogen. 

Dat verzoek heeft zij niet gedaan. Kort daarop ziet ze dat er grote bedragen van haar rekening zijn opgenomen. Van de bank krijgt ze te horen dat in Tiel, Nuland en Oss gepind is met haar pas die ze heeft opgestuurd naar Wijchen. 

Zo werken banken nooit

Dan is duidelijk dat er sprake is van pinpasfraude. De  politie waarschuwt dat banken nooit werken volgens de methode waarvan de vrouw slachtoffer is geworden. Banken laten hun klanten nooit in een sms of mail weten dat een pas verlopen is. En banken vragen zeker niet om een pincode in te vullen of door te geven. De bank vraagt ook nooit om een pasje op te sturen. 

De politie heeft foto’s gepubliceerd van een man die met de (doorgeknipte) pinpas van het slachtoffer grote bedragen heeft opgenomen bij geldautomaten. Onderzoek heeft tot nu toe nog niet geleid tot aanhoudingen.

Pinnen met een doorgeknipte pas: hoe kan dat nou?

Hoe is het mogelijk dat oplichters een doorgeknipte pinpas toch gebruiken om geld van een rekening te halen? Het antwoord is ontluisterend voor de hand liggend. Als je een pinpas doormidden knipt, laat je de betaalchip die in de meeste passen zit intact. De betaalchip is het kopergoudkleurige vlakje in de pinpas. Precies die chip kunnen fraudeurs gebruiken om de pas alsnog te activeren. Zij kunnen de pas repareren en alsnog gebruiken.

Fraudeur die niets vermoedende slachtoffers proberen erin te luizen, raden om vertrouwen te winnen aan om de pinpas doormidden te knippen. De klant die erin trapt kan denken: ik heb de pas onbruikbaar gemaakt. Dat is dus alleen het geval als de contactpunten op de pinpas doormidden worden geknipt waardoor de betaalchip onbruikbaar beschadigd is. 

Afgezien daarvan raden banken en politie dus af om überhaupt een betaalpas op te sturen: of die nu heel of doorgeknipt is.

Volledig scherm
2018 Pinpas met betaalchip. © ING