Volledig scherm
Sem met zijn vuurwerkpakket © Loes Wijffels

Sem (15) gaat voor een mooi pakket sierpijlen: ‘Met knallers wel klaar’

WIJCHEN - De verkoop van vuurwerk is weer begonnen. Wijchenaren kunnen onder andere terecht bij de BoerenBond waar de knallers en sierpijlen al meer dan 20 jaar over de toonbank gaan. 

,,De veiligheidsregels zijn in de loop van de tijd wel strenger geworden”, zegt bedrijfsleidster Marian Peters. ,,Zowel voor ons als voor de klant. Ook ziet Peters een verschuiving in de producten: ,,Er is steeds meer belangstelling voor compounds, pakketten met een combinatie van vuurwerk dat achter elkaar wordt afgeschoten.”

Klaar met de knallen

Sem Janssen uit Wijchen komt met zijn vader wat sierpijlen uitzoeken. Vader Paul Janssen: ,,Hij heeft ervoor gespaard maar is pas 15, dus hij mag het nog niet zelf kopen. Met knalvuurwerk is hij wel klaar. We maken er elk jaar een gezellige oudjaarsavond van met vrienden. Toch zou ik het niet erg vinden als het ooit wordt afgeschaft. Er is zoveel leed. Maar we zullen de ontmoetingen op straat dan wel gaan missen.”

Het is vandaag nog redelijk rustig in de winkel. Veel klanten deden hun bestelling al online en hoeven het alleen maar even op te ophalen. Maar ze kunnen ook een kijkje nemen bij de dummy’s en een film bekijken van de te verwachten effecten. 

,,Je wilt wel weten wat je koopt als je er een paar honderd euro aan uitgeeft”, zegt Peters. Ze verwacht maandag en dinsdag de grootste drukte.