Volledig scherm
kind jeugdzorg bloem hulp jong jeugd stock © Getty Images/iStockphoto

Spandoeken bij Wijchense thuiswedstrijden om pleegouders te vinden

WIJCHEN - Wijchense wethouders zetten zich deze weken in voor het vinden van pleegouders. Tijdens thuiswedstrijden van de eerste teams van vier Wijchense sportverenigingen, onthullen zij spandoeken met de oproep aan mensen om zich op te geven als pleegouder.

De eerste spandoeken werden afgelopen zondag onthuld. Dat gebeurde tijdens thuiswedstrijden van de voetbalverenigingen Sportclub Alverna en Sportclub Woezik door respectievelijk Titus Burgers (PvdA) en Nick Derks (VVD). 

Komende zondag worden doeken onthuld bij wedstrijden van Mixed Hockey Club Wijchen, door Titus Burgers, en van AWC, door Paul Loermans van Kernachtig Wijchen.

In gezinnen en niet in instellingen

In Nederland is een groot tekort aan pleegouders. De vraag naar pleeggezinnen is de afgelopen jaren sterk gestegen. Dat komt onder meer door de nieuwe Jeugdwet, die er naar streeft kinderen in gezinnen te laten opgroeien in plaats van in instellingen. 

Het totaal aantal kinderen dat in Nederland in een pleeggezin woont, is tussen 2008 en 2018 gestegen van achtduizend naar ruim achttienduizend. Tweederde van hen is tussen de nul en elf jaar.

In Wijchen leven, volgens een peiling in augustus, 25 kinderen in een pleeggezin.