Tientallen boeren komen in Wijchen verhaal halen bij Gelderse CDA-kopstukken

videoWIJCHEN - Boeren uit de regio verzamelden zich maandagavondvoor zaal Sterrebosch in het centrum van Wijchen. Daar hield de Gelderse afdeling van het CDA een bijeenkomst.  De boeren wilden weten waarom hun plan voor de aanpak van de stikstofcrisis is afgeschoten.

Voor het restaurant stonden vijftien tractoren geparkeerd die luid toeterend kwamen aanrijden. Normaal gesproken mogen daar geen voertuigen komen, maar de politie had ze doorgelaten. Verderop in het centrum stonden nog zeker dertig trekkers en andere voertuigen, zei Geert van Bergen van boerenorganisatie ZLTO, die sprak van een ‘rustige sfeer’.

Volledig scherm
Protesterende boeren bij Sterrebosch in Wijchen. © eigen foto

Binnen vergaderde het CDA Gelderland. Aanwezig waren onder anderen de Gelderse gedeputeerde Peter Drenth en Tweede Kamerlid Jacco Geurts. Boerenorganisaties hebben eerder gezamenlijk een plan opgesteld om de problemen met stikstof aan te pakken.

De boeren wilden van de politici weten waarom dat plan is afgewezen door de provincies en de landbouwminister. ,,En we willen weten hoe het nu verder gaat. We willen niet weer een dolk in de rug krijgen van de provincie, zoals de laatste keer”, zei Van Bergen. 

Naar Beuningen

Rond 23.00 uur vertrokken de boeren uit WIjchen en trokken in colonne naar Beuningen, waar de boeren massaal parkeerden bij de McDonald's om daar een hapje te eten. Het is de bedoeling dat ze daarna naar huis gaan.

Volledig scherm
Na afloop van de actie in Wijchen aten de boeren een hapje bij de McDonald's in Beuningen. © 112Nieuwsgroep