Volledig scherm
Wijchen zoekt een opvolger voor Hans Verheijen. © Eveline Van Elk

Verbinder? Mensenmens? Waar moet nieuwe burgemeester van Wijchen aan voldoen?

WIJCHEN - Wijchen gaat op zoek naar een burgemeester. Maar wat moet die nog meer zijn behalve een ‘verbinder’ en een ‘mensenmens’? En kan hij of zij wel rekenen op zes jaar Wijchen, of krijgt de nieuweling Druten er gratis bij?

De Wijchenaar in de winkelstraat of bij de viskraam in Zuid is er bepaald niet mee bezig dat zijn gemeente een nieuwe burgemeester krijgt.

Glazige blikken en opgehaalde schouders volgen veelal op de vraag wat er in de personeelsadvertentie voor de opvolger van Hans Verheijen zou moeten staan. Iemand die luistert naar de inwoners, die tussen ze in staat, een mensenmens, een vrouw zou een keer fijn zijn.

Wensenlijstje

Wijchenaren hoeven zich er niet voor te schamen. Sterker: ze sommen precies de zaken op die hun gemeenteraadsleden straks in het wensenlijstje zetten die ze als profielschets naar de Gelderse commissaris van de Koning sturen. 

Volledig scherm
Kees van Galen, raadslid D66 Wijchen. © Foto Kees van Galen

,,We zullen er wel weer hetzelfde in zetten als de vorige keer”, zegt fractievoorzitter Twan van Bronckhorst van Kernachtig Wijchen, de dominante partij in de raad. ,,Daarmee kregen we Hans, en die heeft het prima gedaan.”

Veel gemeenten houden tegenwoordig een enquête om inwoners wat invloed te geven op de profielschets. Maar dat zou weinig toevoegen, denkt Van Bronckhorst. Zelfs D66, de partij die toch uitgesproken vóór burgerinvloed op de burgemeesterskeuze is, ziet er weinig in.

,,Ik ben bang dat je dan clichés ophaalt”, zegt raadslid Kees van Galen. ,,En die komen er toch al in.”

Schermutselingen

Toch staat de burgemeester straks voor heel andere uitdagingen dan acht jaar geleden, toen Verheijen aantrad. Neem nou het duurzaamheidsvraagstuk, dat nu toch ook echt in Wijchen is geland.

De schermutselingen rond zonnepanelen en windmolens in Hernen, Bergharen, Saltshof en Niftrik zijn nog maar een voorproefje van de weerstand die het ‘energieneutraal’ worden zal oproepen. Daar met gevoel mee omgaan is niet alleen aan de wethouders, maar chefsache, vindt Van Bronckhorst.

Datzelfde is de regionale samenwerking. Verheijen maakte het abstracte onderwerp met de ambtelijke fusie met Druten concreter dan ooit. Steeds vaker besluiten beide gemeenten over exact dezelfde stukken. En bellen doe je niet meer met je gemeente, maar met de gezamenlijke ‘werkorganisatie’.

Het uitkiezen van een nieuwe burgemeester is een Wijchense aangelegenheid, zegt de Drutense wethouder Sjef van Elk, maar die half Drutense club zal zeker ook moeten meepraten over de vacature.

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
Sjef van Elk. © Dorpslijst Puiflijk Druten Zuid

Tussenpaus

Krijgt Wijchen dit jaar überhaupt een nieuwe burgemeester? Die van Druten blijft tot uiterlijk eind 2020, wanneer de samenwerking tegen het licht is gehouden. Misschien krijgt Wijchen ook wel een waarnemer, tot kandidaten weten waar ze eigenlijk op solliciteren. 

Volledig scherm
Yvette Akkermans. © Eigen foto

Wordt de nieuweling een tussenpaus tot er één gemeente ‘Midden Maas en Waal’ is, blijft alles bij het oude, of mag hij of zij Druten er meteen ‘bij’ doen? ,,Zo’n discussie moeten we misschien wel vóór de benoeming al voeren”, aldus Van Galen.

Ervan uitgaande dat Wijchen Wijchen blijft, naar wie moet de gemeente dan op zoek? ,,Doe maar eentje zoals we nu hebben”, zegt Yvette Akkermans, die 1 januari aantrad als centrummanager. Ze verwoordt het sentiment van meer ondernemers in het dorp, die veelal in hun nopjes waren met Hans Verheijen.

,,Het moet iemand zijn die zakelijk knopen kan doorhakken, voor ondernemers en alle Wijchenaren. Hij moet, net als Verheijen, liever tussen de mensen op de paardenmarkt staan dan op een podium. Hij moet ook weten waar hij op de lange termijn met Wijchen naartoe wil, met hart en ziel iets willen neerzetten.”

Jong en vrouw

Op straat uiten Wijchenaren, na even doorvragen, best nog wat wensen. Een jong iemand zou leuk zijn, of graag een vrouw. Hij/zij moet zorgen voor een mooi nieuw gebouw voor basisschool De Speelhoeve, minder zwerfvuil, meer parkeerplek in de wijk, veel evenementen in Wijchen.

Voor Pedro Bulkens (56) kan de nieuwe burgemeester niet rechts genoeg zijn. Hij ziet niks in duurzaamheid ten koste van alles. En Ester Blom (52) hoopt dat de nieuweling zich niet te veel met het bedrijfsleven bezighoudt, of veel energie steekt in regionale samenwerking:

,,Niet alles moet groter en breder. Hij moet ervoor zorgen dat zaakjes in Wijchen zélf goed geregeld zijn. Ik verbaas me er bijvoorbeeld over hoe de ‘witte boerderij’ en het Mawi-pand er nog steeds bij staan. Dóe er wat aan.’’

,,En lúister naar mensen”, voegt Blom toe. ,,Ik zou vóór een enquête over een nieuwe burgemeester zijn.”

Namen

Aan het noemen van potentiële opvolgers waagt bijna niemand zich. Oud-wethouders Marcel Thijsen en Agnes Schaap bekwamen zich nu alweer een paar jaar als burgemeester van respectievelijk Tynaarlo en Renkum.

Zouden zij misschien...? En zou iemand als de Nijmeegse wethouder Harriet Tiemens (GroenLinks) niet voelen voor een volgende stap? En wat te denken van Wijchens eigen Statenlid en oud-gedeputeerde Bea Schouten? Over regionale contacten gesproken!

Bekwame mensen zijn het, ongetwijfeld. Maar of ze met hun achtergrond echt boven de Wijchense partijen kunnen staan, is de vraag. De kans is groter dat er iemand uit de hoge hoed komt waar echt niemand aan dacht. Want wie kende Hans Verheijen nou, acht jaar geleden?

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement