Volledig scherm
PREMIUM
Richard van den Boogaard bij het Patronaatshuis. © David van Haren

Watersnoodgrens is op Patronaatshuis nog steeds goed zichtbaar

Tussen oude murenOp het gevelbord staat geschreven: ‘Na ingebruikneming van het dorpshuis in 1978 verliest het gebouw zijn publieke functie’. Dat is het jaar dat Richard van den Boogaard (65) het R.K. Vereenigingshuis koopt. Inmiddels woont hij al 41 jaar in het gemeentelijk monumentale pand aan de Torenstraat 1 in Balgoij. In de volksmond: het Patronaatshuis.

Hoe is het om te wonen in een monument? In Maas en Waal staan veel panden met een verhaal. De bewoners vertellen over het leven tussen oude muren.

Quote

Toen de veldwach­ter er woonde, is er een kleine cel aangebouwd

De verf aan de buitenkant van het karakteristieke huis uit 1863 bladdert af, de voegen tussen de oude stenen zijn op sommige plekken leeg. Toch doet het allemaal niets af aan het woonplezier van geboren en getogen Balgoijenaar Van den Boogaard. Nuchter, met een twinkeling in zijn ogen: ,,Ik ben wel handig genoeg, maar misschien niet actief genoeg. Het idee van hoe het gebouw is, bevalt me wel. Het schilderwerk ga ik wel een keer aanpakken.”

Marmottenrennen
In 1978 zette de kerk, sinds 1923 de eigenaar van het gebouw, het huis te koop. Van den Boogaard: ,,Er kon via een openbare inschrijving op worden geboden. Er was toen wel een aantal andere gegadigden, maar ik heb gegeven wat de kerk ervoor vroeg. Vóór mij zat er een gezin in met 11 kinderen dat het huis huurde.”  Wat zij met z’n allen deelden, heeft hij voor zich alleen.

Het Patronaatshuis was lange tijd ‘opgesplitst’. Beneden had een gemeentelijke functie, de bovenverdieping werd gebruikt voor dorpsactiviteiten. Van den Boogaard: ,,Ik kan me nog herinneren dat, toen ik een klein menneke was, er boven toneelopvoeringen waren. En een fancy fair waar je spelletjes kon doen. Marmottenrennen zat er ook bij. En Sinterklaas kwam daar.” 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Wijchen-Zuid: een fijne wijk, maar wel wat stug naar buitenstaanders

    Wij­chen-Zuid: een fijne wijk, maar wel wat stug naar buiten­staan­ders

    WIJCHEN - Wijchen-Zuid wordt aangepakt. Met name delen als Diepvoorde, Elsland en De Ververt hebben al jaren een slechte naam. Veel sociale woningbouw, relatief veel uitkeringsgerechtigden, een stenig en rommelig straatbeeld en hier en daar drugsoverlast, die zaken bepalen het beeld van het oostelijk deel van ‘Zuid’. Aan de andere kant, in Sluiskamp, Oudelaan of De Weertjes, is weinig aan de hand. Keurige straten met overwegend koopwoningen bepalen het beeld.