Maandag maakten de ondernemers al een proefopstelling van het terras op De Markt.
Volledig scherm
Maandag maakten de ondernemers al een proefopstelling van het terras op De Markt. © Niels Gerritsen

Wijchen krijgt zijn superterras, maar de weekmarkt wijkt niet

WIJCHEN - De horeca aan de Wijchense Markt mag definitief een groot deel van het plein inrichten als terras. Wanneer het van het kabinet mag, waarschijnlijk tijdens of net na Pinksteren, kunnen de eerste gasten worden ontvangen.

Burgemeester en wethouders zetten het licht op groen voor het grote terras. Dat verdient qua formaat predicaat ‘super’, maar de capaciteit zal door de afstandsregels ten hoogste tweederde zijn van wat de ondernemers in normale tijden mogen opstellen. 

En dat nog in het meest  positieve geval dat er vier mensen aan één tafel mogen zitten.

Weekmarkt

Op woensdagavond moet het terras worden afgebroken, zodat er donderdagochtend plek is voor de weekmarkt. Dit tot grote teleurstelling van de horeca, die hoopte dat de kramen de komende maanden ergens anders zouden staan. 

Volgens wethouder Nick Derks (Economie) levert de weekmarkt echter al decennia lang een belangrijke bijdrage aan de levendigheid en economie in het dorp en zijn ook de belangen van marktkooplui goed meegewogen: ,,De markt maakt ook een moeilijke tijd door en zou op een andere plek te maken krijgen met een omzetdaling.”

Openingstijd

Horecaondernemers willen nog een stevig gesprek over het weekmarktbesluit. Volgens Manon Christodoulides van restaurant Het Wapen van Wijchen kost het 's avonds op tijd afbreken en in de namiddag weer opbouwen wel anderhalve dag terrasomzet. 

Volgens Derks staat het besluit echter vast, al wil hij wel ‘alle ruimte opzoeken’ om de horeca ter wille te zijn. Zo kan er gepraat worden over een latere openingstijd voor de terrassen, of aan het faciliteren van het snel opstellen en opruimen.