Volledig scherm
Archieffoto van het carbidschieten in Balgoij. © Bert Beelen

Wijchen legt carbidschieten aan banden

WIJCHEN - Wijchen verbiedt voortaan het carbidschieten. Wie binnen de gemeente met een melkbus of ander vat flink knalt met calciumacetylide (carbid) en betrapt wordt, kan op een boete rekenen. 

Alleen op oudjaarsdag mogen de liefhebbers nog een paar uurtjes met hun speelgoed aan de gang, van 10.00 tot 18.00 uur.

Carbidschieten was tot nu toe niet verboden, omdat het formeel geen vuurwerk is. Knallers konden eventueel wel worden aangepakt op basis van algemene overlastregels, maar burgemeester Hans Verheijen wil handhavers een duidelijker ‘handvat’ geven om op te treden.

De lawaaiige traditie wordt populairder, zegt hij, en het aantal overlastmeldingen neemt toe. Nadat er vorig jaar zelfs op het Wijchense Everardusplein, midden in een woonwijk, door jongeren werd geschoten, kaartte raadspartij Kernachtig Wijchen de kwestie aan.

Gevaar

Verheijen heeft niet alleen de tijdstippen waarop mag worden geknald vastgelegd, maar ook regels gesteld aan locaties en materiaal. Zo mogen de gebruikte bussen binnen de bebouwde kom maar 1 liter groot zijn. In het buitengebied mogen de gebruikelijke melkbussen van tot wel 60 liter worden gebruikt. Veiligheidsregels zijn er ook. Redelijkerwijs moet er niemand in gevaar worden gebracht.

Ook mogen er buiten de kom niet meer dan tien bussen worden gebruikt en moet er een vrij schootsveld zijn van tenminste 75 meter. Dat terrein moet in bezit zijn of gehuurd worden door een deelnemer en, als het donker is, goed verlicht zijn. Ook belangrijk: schieten met metalen deksels is uit den boze, er mogen alleen ballen worden gebruikt.

Natuur

De burgemeester kan het hele jaar door alsnog toestemming geven om met carbid te schieten. Het omgekeerde is ook het geval: hij kan plekken aanwijzen waar er absoluut niet mag worden geschoten, bijvoorbeeld omdat er kwetsbare natuur in de buurt ligt of er gevaar of te veel overlast dreigt.

Verheijen heeft nog geen locaties is gedachten zegt hij. Hij wees in het verleden ook nog nooit vuurwerkvrije zones aan, naar eigen zeggen omdat handhaving daarvan moeilijk is. ,,Dan wordt het symboolregelgeving.”

Volgens Verheijen is het betrappen van carbidschieters makkelijker dan het aanpakken van vuurwerkgooiers. ,,Die zijn na de knal direct verdwenen. Carbidschieters moeten hun bus prepareren vaak een hele installaties opbouwen en afbreken.”

Geen regels in buurgemeenten

De andere drie gemeenten in Maas en Waal (Druten, Beuningen en West Maas en Waal) hebben in hun Algemene Plaatselijke Verordening (APV) geen artikelen die specifiek op carbidschieten ingaan. Wel hebben ze een algemeen geformuleerd artikel dat mensen verbiedt zich ergens hinderlijk of overlastgevend te gedragen voor andere inwoners. Ook zijn handelingen die geluidhinder opleveren voor de omgeving niet toegestaan. Daarmee kan tegen carbidschieten worden opgetreden.

Het vuurwerkbesluit dat vuurwerk bij de jaarwisseling toestaat, kan ook op het carbidschieten worden toegepast.

West Maas en Waal zegt dat er in de gemeente ‘in beperkte mate’ met carbid wordt geschoten tijdens de jaarwisseling. Klachten daarover heeft de gemeente niet binnengekregen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement