Volledig scherm
De jeugdzorg is op zorggebied de grootste kostenpost voor Wijchen. © ANP XTRA

Wijchen stelt harde grens: als geld voor zorg op is, komt er geen extra zorg meer bij

WIJCHEN - Wijchen bezuinigt stevig op de zorg. De gemeente stelt onder meer een budgetplafond in voor zorginstellingen. Is het geld op, dan wordt er geen zorg meer geleverd.

,,Eerlijk is eerlijk, het gaat om maatregelen waar inwoners zeker wat van gaan merken”, zegt wethouder Titus Burgers (PvdA) van Wijchen.

De gemeente komt dit jaar naar verwachting 1,7 miljoen euro tekort op de jeugdzorg en de Wmo. Om dit gat te dichten worden er drastische maatregelen genomen. Enkele daarvan zijn al ingegaan per 1 februari, andere volgen op 1 maart. 

Als eerste wordt de controle ‘aan de poort’ strenger. De sociale wijkteams gaan mensen minder snel toeleiden naar betaalde zorg. Burgers zullen vaker worden doorverwezen naar ‘vrij toegankelijke zorg’ die niets kost. Een voorbeeld daarvan is het project dat Wijchen en Beuningen onlangs zijn begonnen, waarbij gezinnen andere gezinnen helpen die er zelf even niet uitkomen.

‘Uitzondering voor urgente gevallen’

Quote

Een wachtlijst is functio­neel omdat burgers gedurende de wachttijd zelf alternatie­ven moeten vinden

College van B&W, Gemeente Wijchen

Met zorgaanbieders wordt een budgetplafond ingesteld. Er wordt een vast bedrag afgesproken dat een aanbieder in een jaar mag uitgeven. Is dat bedrag op, dan wordt er tijdelijk geen nieuwe zorg geleverd. ,,Voor urgente gevallen wordt een uitzondering gemaakt”, aldus Burgers. 

Dat hierdoor wachtlijsten ontstaan, ziet de gemeente als positief. ‘Een wachtlijst is functioneel omdat burgers gedurende de wachttijd zelf alternatieven moeten vinden', aldus het college in het voorstel aan de gemeenteraad. Verder worden de verstrekkingen versoberd. Zo krijgen mensen straks geen rolstoel meer als ze ook al een aangepaste fiets hebben gekregen.

Over de bezuinigingsmaatregelen is dinsdag 11 februari een speciale commissievergadering. Twee dagen later, op donderdag 13 februari, is er een ingelaste raadsvergadering over het onderwerp.

Volledig scherm
Wethouder Titus Burgers (PvdA) van Wijchen. © Paul Rapp