De Wijchense buitenspeeltuin De Blije Dries. Archieffoto
Volledig scherm
De Wijchense buitenspeeltuin De Blije Dries. Archieffoto © Eveline van Elk

Wijchense speeltuin De Blije Dries gaat zondag weer open

WIJCHEN - De Wijchense buitenspeeltuin De Blije Dries gaat zondag voor het eerst weer open. De gemeente Wijchen heeft de coronamaatregelen van de speeltuin goedgekeurd.

Wie zondag en de daarop volgende dagen wil spelen, moet wel een plekje reserveren via de website van de speeltuin. Je kunt een dagdeel van vier uren vastleggen, waarbij per kind maximaal twee volwassenen mee mogen. Per dagdeel worden 300 mensen toegelaten en je kunt maar twee dagen van tevoren reserveren om ‘hamsteren’ te voorkomen.

Drukke dag

,,Normaal kunnen we op een drukke dag wel 1000 of 1500 mensen kwijt”, zegt voorzitter Peter Cornelissen van De Blije Dries. ,,Op die dagen verdienen we het geld waarmee we de mindere dagen compenseren. Zulke topdagen zullen er dit jaar dus niet komen. We zijn een instelling zonder subsidie, dus we gaan geld verliezen. We zullen zien of we het redden.”

De speeltuin richt een aparte in-  en uitgang in en het terras komt niet in gebruik. Versnaperingen kunnen worden afgehaald en bij de tafeltjes tussen de speeltoestellen worden genuttigd. De toiletten zijn open, maar er wordt opgeroepen die zo weinig mogelijk te gebruiken.

Nijmegen

Opvallend is dat de buitenspeeltuinen Leemkuil en Brakkefort in buurgemeente Nijmegen niet open mogen. De gemeente Nijmegen, die ze beheert, wil dat de overheid eerst de landelijke maatregelen en voorwaarden verruimt. De gemeente Wijchen heeft het heropeningsplan van De Blije Dries goedgekeurd op basis van de richtlijnen voor sport en bewegen, aldus een woordvoerster: ,,We vinden het belangrijk dat kinderen kunnen bewegen.”

De Blije Dries zou normaal al met Pasen de poorten weer hebben geopend. Het is nog niet duidelijk of de Wijchense buitenspeeltuin Hof van Kaatje ook snel open kan. Die hoopt zo snel mogelijk een plan voor opening in te dienen.