Zeven tientjes voor duurzame maatregel aan koopwoning in Wijchen

WIJCHEN - Wijchenaren met een koopwoning die hun huis willen verduurzamen, kunnen binnenkort rekenen op een voucher ter waarde van zeventig euro van de gemeente. Wijchen heeft een subsidie van bijna een half miljoen euro ontvangen van het Rijk.

,,In Wijchen hebben we ons aangesloten bij Winst uit je Woning. Dat is een organisatie die zorgt voor collectieve en daardoor goedkope inkoop van onder meer spouwmuurisolatie en zonnepanelen’’, licht wethouder Titus Burgers toe.

,,Er was een regeling waarbij je subsidie kon aanvragen bij het Rijk. Daar hebben we dit project voor aangemeld. Onze aanvraag is gehonoreerd en we krijgen 460.000 euro.’’

Volledig scherm
Met de voucher kunnen onder meer spaarlampen worden gekocht. © Foto Frank Jansen

‘Mensen kunnen het geld ook besteden aan een energiescan’

Winst uit je Woning richt zich puur op eigenaren van koopwoningen. ,,We hebben in Wijchen ruim elfduizend koophuizen’’, zegt Burgers. 

,,Meestal doet de helft van de eigenaren aan dit soort projecten mee. Als we de subsidie verdelen over alle huishoudens die meedoen, komt het neer op ongeveer zeventig euro per huishouden. De mensen krijgen een voucher ter waarde van dat bedrag.”

,,Daarvoor kunnen ze kleine dingen als spaarlampen kopen, maar ze kunnen het ook besteden aan een energiescan, waarbij wordt gekeken hoe ze hun huis energiezuinig kunnen maken.’’