Volledig scherm
De afgebrande schuur van de familie Vernooij aan de Rijndijk in Wijk bij Duurstede. © Sem van der Wal

Vernooij moet grond en afgebrande schuur aan buurman leveren

De familie Vernooij moet binnen drie dagen het terrein met afgebrande kippenschuur in Wijk bij Duurstede overdragen aan buurman Evert-Jan Veen. Dat heeft de Utrechtse kort-gedingrechter vandaag bepaald.

Veen wil op het terrein van Vernooij zijn pluimveebedrijf dat ernaast staat, uitbreiden. Daarvoor heeft hij alle benodigde vergunningen in huis en ook het koopcontract staat zwart-op-wit. De familie Vernooij uit ’t Goy wil echter pas leveren als ze weten hoeveel geld ze van de verzekering krijgen voor de afgebrande stal.

Verrassing

Die is voor 2,6 miljoen euro verzekerd, maar vermoedelijk betaalt de verzekering alleen het bedrag uit dat nodig is om de stal opnieuw te bouwen. De uitspraak van de rechter komt niet als een verrassing. 

Al tijdens de zitting, twee weken geleden, sprak zij haar verwondering over de zaak uit. ,,Het is eigenlijk te gek voor woorden dat ik hier moet toelichten dat u daarvoor zult moeten betalen, of de verzekering nu uitkeert of niet.’’ 

Die bepaalt dus nu dat de Vernooijs drie dagen de tijd hebben om grond en schuur, met alles wat daar bijhoort, te leveren. Doen ze dat niet, dan moeten ze een dwangsom betalen van 10.000 euro per dag. Uiteindelijk kan Veen ook met het vonnis naar de notaris om zonder de medewerking van zijn buren het onroerend goed op zijn naam te laten zetten.

Blaam

De schuur brandde in mei van dit jaar af, net een week voordat het terrein zou worden overgedragen aan de familie Veen. Vernooij had net alle kippen uit de schuur gehaald. ,,Ik stond vijf minuten voor de brand nog in de schuur’’, zei Bert Vernooij. Volgens de verzekeraar treft de familie geen blaam en zal er op enig moment een uitkering voor de schade zijn.

Utrecht