Bids Marokko en Noord-Amerika voor WK 2026 goedgekeurd

De wereldvoetbalbond FIFA heeft de twee kandidaten voor de organisatie van het WK in 2026 goedgekeurd. Zowel Marokko als het gecombineerde 'bid' van de Verenigde Staten, Canada en Mexico voldoet aan de minimale eisen die worden gesteld aan de organisatie. 

De leden van de FIFA kiezen op 13 juni tijdens het congres in Moskou, voorafgaand aan het WK in Rusland, waar het mondiale voetbaltoernooi over acht jaar wordt gehouden.

Inspecteurs van de FIFA bezochten de afgelopen maanden de betrokken landen. Het 'bid' van de Verenigde Staten, Canada en Mexico scoort op de belangrijkste punten die zijn onderzocht aanzienlijk beter dan die van Marokko. Aan een WK in het Noord-Afrikaanse land kleven aanzienlijk meer risico's, concluderen de FIFA-inspecteurs in duidelijke bewoordingen.

Risico's

Zo heeft Marokko geen enkel stadion dat momenteel aan alle eisen voldoet. 'United 2026' beschikt al over liefst zeventien stadions die helemaal klaar zijn. Qua accommodaties en transport ziet de FIFA ook hoge risico's bij Marokko. De bond maakt zich daarentegen geen enkele zorgen over de de steun van de Marokkaanse overheid, terwijl daar juist bij het Amerikaanse bid wel wat twijfels over zijn. Ook de strenge eisen van de regering-Trump om de VS in te mogen is reden voor wat zorgen.

De Verenigde Staten, Canada en Mexico halen in het evaluatierapport, waarin op tal van criteria punten worden toegekend, een score van 4 op een maximum van 5. Marokko komt tot 2,7. Een score van 2 was vereist om mee te mogen doen.

De Amerikaanse landen denken 14,3 miljard dollar aan inkomsten te genereren bij het WK, omgerekend 12,3 miljard euro. Daar steekt de 6,2 miljard euro van Marokko schril bij af. De organisatiekosten zijn bij een WK in Marokko wel lager: 1,6 tegenover 1,9 miljard.

Landen uit Europa en Azië mogen in eerste instantie niet meedingen naar de organisatie van het WK 2026, omdat met Rusland (2018) en Qatar (2022) die continenten al aan de beurt komen. Mocht het FIFA-congres op 13 juni beide kandidaten afwijzen, dan komt er een nieuwe ronde waarbij Europese en Aziatische landen zich wel kandidaat kunnen stellen.

Volledig scherm
© REUTERS

poll

Voor welk land juich jij nu bij het WK?

  • België (45%)
  • Argentinië (3%)
  • Frankrijk (7%)
  • Zweden (3%)
  • Een ander land (16%)
  • Ik kijk helemaal niet (27%)
16396 stemmen