Volledig scherm
Frankrijk. © Getty Images

Finale Frankrijk gestolen? De cijfers zeggen van niet

Frankrijk? Bah, negatieve nare ploeg, is de heersende gedachte. Maar déden ze wel zo weinig tegen België. Statistieken bewijzen het tegendeel. 

19

Laat we vooraf even dit zeggen: België had gisteren tegen Frankrijk inderdaad meer de bal. De Belgen hadden 64 procent van de tijd balbezit tegenover 36 procent van de Fransen.

Maar ja, is dat in het huidige voetbal nog wel een relevante statistiek? Zinvoller is het om bijvoorbeeld te kijken naar het aantal schoten, momenten dat een ploeg écht gevaarlijk wordt. Wat blijkt? Frankrijk was wat dat betreft veel gevaarlijker: 19 om 9 schoten. Met een andere Franse spits was het vonnis van België misschien al veel eerder geveld. Olivier Giroud schoot namelijk zes keer, maar niet één keer op doel. Dat deed hij dit toernooi sowieso nog niet in 16 pogingen.

Volledig scherm
Olivier Giroud. © AFP

6

De één walgt van het ‘resultaatvoetbal’ van Frankrijk, de ander vindt het juist knap en professioneel. Wat altijd kleeft aan de meest verdedigende ploeg? Die zullen wel veel overtredingen maken om overeind te blijven? Nou, Frankrijk niet dus. Frankrijk maakte tegen België gisteren in 95 minuten voetballen maar zes (!) overtredingen. België werd zestien keer teruggefloten. En nog specialer, en let op: de twee centrale verdedigers Umtiti en Varane maakten samen geen enkele overtreding. Je kunt vinden wat je wilt van de Fransen, maar fair spelen ze wel.

Lees verder onder de foto!

Volledig scherm
De kranten in Frankrijk. © AP

28

Volledig scherm
Eden Hazard en Antoine Griezmann. © REUTERS

Eden Hazard, die overigens uitstekend speelde, was na afloop verbitterd. Hij zei: ,,Liever met dit voetbal in de halve finale verliezen, dan met het voetbal van de Fransen in de finale staan.’’ De frustratie is wel te begrijpen. Maar toch nog even naar een ander wezenlijk cijfertje. Waar draait het om in het voetbal? Onder meer om gevaarlijk zijn in het strafschopgebied van de tegenstander. U raadt het al: ook daar was Frankrijk dreigender dan de Belgen. Binnen de ‘zestien’ beroerde een Fransman 28 keer de bal tegenover zeventien bij België. 

58

Ook keeper Thibaut Courtois kon zijn irritatie over het spel van de Fransen niet verbergen voor de camera. Maar hij zag voor zich op het veld zijn medespelers de meeste persoonlijke duels verliezen. Statistiekenbureau Opta maakte een top-5 van de spelers die het beste de duels uitvochten. Eden Hazard, zoals gezegd de beste man op het veld, staat bovenaan. Maar het zegt tegelijkertijd genoeg dat de nummers twee tot en met vijf Fransen zijn: Mbappé, Matuidi, Pogba en Giroud.

Volledig scherm
Thibaut Courtois. © Getty Images

Poll

Voor welk land juich jij nu bij het WK?

  • België (45%)
  • Argentinië (3%)
  • Frankrijk (7%)
  • Zweden (3%)
  • Een ander land (16%)
  • Ik kijk helemaal niet (27%)
16396 stemmen