Volledig scherm
© Getty Images

'Kers op de taart als Marokko wint op dag van Suikerfeest'

Op de dag dat Marokko begint aan haar WK-avontuur is het eveneens Suikerfeest, de feestelijke afsluiting van de Ramadan. Drie punten tegen Iran zouden volgens oud-international Ali Boussaboun ‘de kers op de taart’ zijn. En hij speelt al met plannen om óók naar Rusland te trekken.

Ali Boussaboun
Volledig scherm
Ali Boussaboun © robert van stuyvenberg

Door Tim Reedijk

Het begint te kriebelen bij Boussaboun en Ali Elkhattabi, eveneens oud-international van de Atlasleeuwen. ,,Het is een beetje dubbel. Enerzijds zijn we druk met het Suikerfeest, anderzijds wachten we af tot de aftrap”, vertelt Elkhattabi. ,,Ik heb niet per se zenuwen, ik hoef tenslotte niet te spelen”, vult Boussaboun aan.

Na weken van vooruitblikken gaat het om 17.00 uur eindelijk beginnen voor het Marokkaanse elftal. Tegenstander is Iran, volgens de oud-internationals een stugge ploeg. ,,Marokko heeft meer kwaliteit dan Iran, dat zeg ik met een objectieve blik”, aldus Boussaboun. ,,Maar vlak Iran niet uit. Ze schuwen niet de boel dicht te gooien, om met elf man voor het eigen zestienmetergebied te gaan staan. Dat is lastig voor iedereen, kijk maar naar vier jaar geleden tegen Argentinië (1-0, red.) toen het pas in blessuretijd misging. Ook toen stonden ze met z’n allen voor het eigen strafschopgebied.” Maar, zo denkt Elkhattabi, ,,het wordt sowieso een overwinning”. ,,Wel een zwaarbevochten.”

Met het Suikerfeest én de start van het WK wordt het een dag vol voetbal, eten en drinken met familie voor de Marokkanen. ,, Suikerfeest is een feest op zich, een mooi einde van een gezegende maand. Dat het voetbal nu kruist, is mooi meegenomen. Lekker thuis met de familie, gezamenlijk eten en drinken”, aldus Elkhattabi. Boussaboun daarentegen zit bij de NOS als analist, maar leeft wel mee. ,,Het is voor moslims één van de mooiste dagen. Als Marokko wint, is het dubbel feest, de kers op de taart. Ik hoor van kennissen dat ze met de hele familie gaan kijken, zo erg leeft het. We hebben er 20 jaar op moeten wachten.”

Diba

Ali Elkhattabi
Volledig scherm
Ali Elkhattabi © rv

En wie weet vliegt hij ook wel naar Moskou als er wordt gewonnen van Iran. ,,Ik sprak net Anouar Diba. Hij zei ‘als Marokko van Iran wint, zullen we dan die kant op gaan?’. Waarom niet?! Ik heb vrienden uit Amsterdam die met de camper naar Rusland zijn gegaan. Geweldig. Die sfeer is ongelooflijk, er staan gewoon 40.000 Marokkanen te dansen en te zingen. Ja, dan gaat het wel kriebelen.”

De grote vraag is hoe Marokko voor de dag komt. De verwachtingen zijn – ook bij Boussaboun en Elkhattabi – hooggespannen. Anderzijds speelt de huidige selectie voor het eerst een WK. ,,Of ze raken een soort van overwhelmed door het WK. Of ze staan er denken 'dit is onze kans om ons te laten zien, we gaan genieten'. Met die instelling kunnen ze verrassen”, denkt Boussaboun. Elkhattabi: ,,Marokko heeft een sterk team, dat de afgelopen maanden alleen maar gegroeid is en al lang ongeslagen is. Ik heb er volop vertrouwen in. Als ze winnen, kunnen ze tegen Portugal en Spanje wat vrijer, afwachtender spelen. Ik denk écht dat ze gaan stunten, dat zeg ik al een paar maanden. Ik denk zelfs dat ze de stuntploeg van ’t WK worden. Dat ze niet alleen de groepsfase overleven, maar zelfs de halve finales halen. Ja, ik ben optimistisch.”

Poll

Voor welk land juich jij nu bij het WK?

  • België (45%)
  • Argentinië (3%)
  • Frankrijk (7%)
  • Zweden (3%)
  • Een ander land (16%)
  • Ik kijk helemaal niet (27%)
16396 stemmen