Volledig scherm
Julen Lopetegui © AP

Lopetegui ontslagen als bondscoach van Spanje

Nieuwe trainer Real MadridEén dag voor het begin van het WK en twee dagen voor zijn eerste wedstrijd zit Spanje zonder bondscoach. Bondsvoorzitter Luis Rubiales ontsloeg Julen Lopetegui vandaag op staande voet, een dag nadat diens onverwachte vertrek naar Real Madrid bekend was geworden. De opvolger wordt binnen de huidige technische staf gezocht.

Rubiales, zelf pas enkele maanden in functie, verwijt Lopetegui vooral dat hij als werknemer van de bond zijn baas geen enkel moment heeft geïnformeerd over de onderhandelingen met Real Madrid, noch het akkoord dat hij al had bereikt om daar na het WK als opvolger van Zidane aan de slag te gaan. ,,Ik hoorde het pas vijf minuten voordat Real Madrid het via een communiqué bekend maakte. Ik vroeg ze om het stil te houden, maar dat hebben ze niet gedaan.''

Quote

Hij is een pyromaan die zijn eigen huis in de fik steekt.

Spaanse krant El País

Het ontslag zorgde voor een tweede aardschok binnen de selectie, een dag na de eerste beving door het transfernieuws van Lopetegui. Het gros van de selectie van Spanje, die vrijdag tegen Portugal speelt, wist helemaal niets over de transfer van de bondscoach. Aanvoerder Sergio Ramos zou gisteren tijdens het crisisberaad Rubiales hebben gevraagd Lopetegui niet te ontslaan. ,,Ik heb de spelers mijn redenen uitgelegd'', zei de voorzitter, ,,en ze beloofden direct dat ze alles zullen geven om een goed WK te spelen. Maar dit is natuurlijk een ongelooflijk gecompliceerde situatie.''

Lopetegui en Real Madrid verrasten dinsdag vriend en vijand met de aankondiging. Bondsvoorzitter Rubiales ontstak volgende de Spaanse media in grote woede; niet alleen omdat Lopetegui een maand eerder zijn contract met twee jaar had verlengd, maar vooral vanwege het moment, drie dagen voor de eerste wedstrijd van Spanje op het WK.

Volledig scherm
Bondsvoorzitter Luis Manuel Rubiales. © Getty Images

De transfer van de bondscoach werd met keiharde kritiek in de meeste Spaanse media ontvangen. ,,Hij is een pyromaan die zijn eigen huis in de fik steekt'', schreef het dagblad El País. Spanje beschouwt zich vooraf als een van de favorieten voor de wereldtitel, maar ineens gaat het in het trainingskamp in Krasnodar niet meer over de wedstrijd tegen Portugal.

Ook binnen de selectie zou de overstap slecht zijn gevallen. TV-zender Tele5 zond beelden van dinsdagavond uit, waarop oud-speler en technisch directeur van de RFEF, Fernando Hierro, heftig gesticulerend praat met Lopetegui. En voor de spelers is hij ineens niet meer de onafhankelijke bondscoach maar de trainer van spelers als Ramos, Isco, Carvajal en Asensio, én van de tegenstander van morgen, Ronaldo.

Hoe kan een bondscoach tijdens een WK normaal zijn werk doen als hij tegelijkertijd het volgende seizoen van Real Madrid moet plannen? Een klus die niet eenvoudig is, nu Cristiano Ronaldo en Bale gedreigd hebben te vertrekken.

Volledig scherm
Julen Lopetegui. © EPA

Poll

Voor welk land juich jij nu bij het WK?

  • België (45%)
  • Argentinië (3%)
  • Frankrijk (7%)
  • Zweden (3%)
  • Een ander land (16%)
  • Ik kijk helemaal niet (27%)
16396 stemmen