

Marokko stunt tegen Spanje en bereikt na bizarre penaltyreeks voor eerste keer kwartfinales op WK
Strafschoppen moesten de beslissing brengen bij de achtste finale tussen Spanje en Marokko. Keeper Bounou werd de held van de avond in een bizarre penaltyreeks, waarin Spanje (net als in de reguliere speeltijd plus verlenging) niet tot scoren kwam (3-0). Het onvermoeibare Marokko voegt zich daardoor voor het eerst in de historie bij de laatste acht op een WK.
Een tranendal bij Spanje en dolle vreugde bij Marokko. Een strafschoppenreeks maakte een einde aan de droom van de Spanjaarden.
De achtste finale tussen Spanje en Marokko werd een echte strijd, uitgevochten op het scherpst van de snede. Met twee compleet verschillende voetbalstijlen. Het gelikte positiespel van de Spanjaarden tegen de verbetenheid van Marokko, een betrekkelijke nieuwkomer op het podium van de knock-outfase van een WK. Sinds 1986 was het niet meer voorgekomen dat de ploeg er in dat stadium van het toernooi nog bij was. Een ploeg ook die zich ook dit keer weer gesteund wist door een enorm aantal luidruchtige landgenoten op de tribunes van het Education City Stadion.
Het regende geen kansen, al kreeg Marco Asensio namens Spanje nog een behoorlijke toen hij de zijkant van het doel van Bounou raakte. De Marokkanen veerden op toen verdediger Nayef Aquerd van West Ham United naast kopte met het rustsignaal al op komst. Spanje had het balbezit, bijna zeventig procent in deel één, maar dat leverde zoals wel vaker dus niet al teveel mogelijkheden op.
Na de pauze nagenoeg hetzelfde spelbeeld. Marokko teruggetrokken op eigen helft, de ruimtes bewust klein houdend en Spanje, zoals ook wel vaker volop klagend bij de scheidsrechter, speurend naar een beetje ruimte om te kunnen toeslaan. Na een kwartier zonder kansen bracht bondscoach Luis Enrique Alvaro Morata en Carlos Soler voor Gavi en Asensio. De omsingeling bleef, maar het gebrek aan kansen eveneens.
Bij Marokko kwam Abde Ezzalzouli, opgeleid bij Barcelona en op huurbasis uitkomend voor Osasuna. De Argentijnse scheidsrechter Fernando Rapallini, in deze vorm een kandidaat voor de finale, liet heel veel toe. Dat Marokko verder moest zonder de geblesseerde uitblinker Aquerd, was een aderlating. Invaller Nico Williams kreeg een kansje, maar het broertje van Iñaki Williams die met Ghana al is uitgeschakeld, zag zijn inzet worden geblokt. En Bounou bokste nog een vrije trap van Dani Olmo uit zijn doelgebied.
Een verlenging moest de beslissing brengen. Invaller Walid Cheddira kreeg de kans om Marokko aan de winst te helpen maar de spits van Bari strandde op de Spaanse keeper Unai Simon. Zoals keeper Bounou tot zijn opluchting een schot van Sarabia via de paal naast zag gaan. Simon en Bounou moesten het gaan doen voor hun land bij de noodzakelijke strafschoppenserie. Namens Marokko scoorden Sabiri, Ziyech, maar Benoun miste. Hakimi maakte het af. Bij de Spanjaarden misten alle spelers: Sarabia, Soler, Busquets.
Check hier alles over het WK voetbal in Qatar, met het laatste nieuws en het speelschema van Oranje, het speelschema, de premiumverhalen, columns, video’s en podcasts.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
Kylian Mbappé (23) treedt met hattrick in voetsporen Geoff Hurst en is nu topscorer aller tijden in WK-finales
Met twee doelpunten in 97 seconden zette Kylian Mbappé de WK-finale tegen Argentinië compleet op zijn kop. De 23-jarige Fransman hielp zijn land uit kansloos geachte positie terug in de wedstrijd en maakte in de verlenging zijn hattrick compleet, waardoor hij in de voetsporen trad van enkele grootheden. -
Internationale media roemen Kroatië, Marokko én ‘kapitein’ Luka Modric: ‘Hopelijk zijn last dance pas op EK 2024'
Met een 2-1 zege op Marokko pakte Kroatië voor het tweede WK op een rij een medaille. Voor Luka Modric een fraaie afsluiter van zijn laatste mondiale eindtoernooi, iets wat ook in de internationale media niet onopgemerkt bleef. Er was dan ook volop lof voor de Real Madrid-speler, net als voor het Kroatische team, supertalent Josko Gvardiol én Marokko, dat ‘historisch’ heeft gepresteerd. -
met Video15
De derde wereldtitel van Argentinië: verlost van vloek en tweede wereldkampioen die openingsduel verliest
Argentinië heeft onder leiding van Lionel Messi na een zinderende finale de derde wereldtitel in de historie veroverd. Na 1978 en 1986 is het nu dus raak in 2022, in Qatar. In dit artikel leest u de meest opvallende feitjes en statistieken. -
PREMIUM
Weggegooid geld? Dit gebeurt er met de stadions in Qatar nu het WK erop zit
De acht WK-stadions in Qatar hebben miljarden gekost. Maar na dit WK zal er amper nog in gevoetbald worden. Ondanks de PR-campagne over duurzaamheid en de barmhartige plannen om onder meer 170.000 stoeltjes aan ontwikkelingslanden te schenken, lijkt het weggegooid geld. Een overzicht.
-
Gareth Southgate maakt contract bij Engeland ‘gewoon’ af
Gareth Southgate blijft toch gewoon ook de komende twee jaar bondscoach van Engeland. De 52-jarige oud-speler van Crystal Palace, Aston Villa en Middlesbrough liet na de uitschakeling op het WK in Qatar, in de kwartfinale tegen Frankrijk, te twijfelen over zijn doorlopende contact tot en met Kerstmis 2024. -
-
-
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op?