Volledig scherm
Een foto uit de laatste interland tussen Zweden en Nederland, bij het EK van 2017 in Doetinchem. Lieke Martens passeert Jessica Samuelsson. © Pim Ras Fotografie

Alles wat je moet weten over Nederland - Zweden

Traditioneel dit WK leiden we je met alle ins en outs naar wéér een interland van de Leeuwinnen. Hier het spoorboekje van Nederland - Zweden. Acht vragen, acht antwoorden.

Hoe liggen de verhoudingen?

Zweden is van oudsher een mastodont in het Europese vrouwenvoetbal. Toen in Lyon nog geen vrouwenelftal was dat jaarlijks de Champions League won, gingen zo'n beetje alle Europese prijzen naar Zweden. In die tijd, rond 2003, 2004, was Umeå Idrottsklubb, een club tegen de grens van Lapland, de beste van Europa. Sterspeelster toen? Marta, de Braziliaanse wonderspeler.

That was then, this is now. Zweden, de FIFA-nummer 9 van de wereld, is in Europa inmiddels overvleugeld door Frankrijk, Duitsland, Engeland en ook Nederland, dat achtste staat op de FIFA-ranking. De Leeuwinnen klopten de kansloze Scandinaviërs bijvoorbeeld twee jaar geleden in Doetinchem in de de kwartfinale van het EK (2-0). Het was de laatste keer dat beide landen elkaar troffen.

Niettemin, als het op cijfers aankomt, heeft Zweden vooral op basis van het verdere verleden betere papieren dan Nederland. Van de 21 ontmoetingen eindigden er zes in het voordeel van Oranje en werd vijf keer gelijkgespeeld. Ook het doelsaldo is met 17-33 in het voordeel van de Scandinavische ploeg. Eigenlijk hadden het 22 onderlinge ontmoetingen moeten zijn. Maar vorig jaar maart werd de finale van de Algarve Cup tussen Nederland en Zweden wegens overvloedige regenval afgelast. Zonder te spelen werden beide landen tot winnaar uitgeroepen.

Wat denken de wedkantoren?

Die zien Nederland bijna zonder uitzondering de finale halen. Wie een gokje wil wagen, kan beter inleggen op Zweden. Haalt de ploeg van bondscoach Peter Gerhardsson de eindstrijd dan betalen de bookies gemiddeld beduidend meer uit. Bij Toto krijg je bijvoorbeeld 2,30 keer je inzet terug als je op Nederland als winnaar gokt, terwijl je voor Zweden 3,30 keer je inzet terugkrijgt. Topfavoriet voor de wereldtitel is de VS. Bij Unibet, Bwin en Toto krijg je ongeveer 1,75 keer je inzet terug als de Verenigde Staten met succes zijn titel verdedigt. 

Valt er dan helemaal niets te vrezen voor Oranje?

Nou, wel degelijk. In de geschiedenis van alle WK's van het vrouwenvoetbal werd namelijk het land dat Duitsland uitschakelde wereldkampioen. Je raadt het dus al: in de kwartfinale was Zweden met 2-1 te sterk voor de Duitsers. Een veeg voorteken?

Hoeveel Oranjefans zijn er vanavond in Stade de Lyon?

Dat is vooralsnog een beetje lastig inschatten. Volgens de KNVB zijn er sowieso 2500 fans in het immense theater van Lyon (capaciteit: 60.000). Maar de kans is groot dat veel supporters gisteren en vandaag naar de derde stad van Frankrijk zijn afgereisd. De FIFA had vanmorgen nog duizenden tickets te koop. De wereldvoetbalbond meldde gisteren dat ‘de kuip’ van Olympique met ten minste 47.000 fans gevuld zal zijn. De bekendste Nederlander vanavond is overigens Ronald Koeman. De bondscoach van Oranje is met assistent Kees van Wonderen aanwezig bij de tweede halve finale van het WK.

Nog meer bekenden?

In de Nederlandse delegatie zit ook Angelique Berg, directeur-generaal volksgezondheid van het ministerie VWS, en de kersverse NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen, die op uitnodiging van de KNVB aanwezig zijn. Ook een aantal ere- en eerstedivisieclubs hebben ‘bobo's’ afgevaardigd naar Lyon. Ex-topscorer en 136-voudig international Manon Melis is op uitnodiging van de FIFA als legend aanwezig in Stade de Lyon. Vivianne Miedema streefde Melis dit WK als topscorer voorbij.

Wie speelt er ‘thuis’?

Ook tegen Zweden treedt de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman in het geheel oranje WK-tenue aan. De vorige vijf WK-duels gingen de Leeuwinnen ook in het oranje gekleed. De keepers dragen in Lyon een (aqua)blauwe outfit. Het Zweedse team verschijnt in een blauw shirt, gecombineerd met een gele broek en blauwe kousen, terwijl de keepers een groen tenue dragen.

Volledig scherm
Jackie Groenen is in 2017 Linda Sembrant te snel af. Rechts de vanavond geschorste Fridolina Rolfö. © Pim Ras Fotografie

Zijn er geschorsten vanavond?

Niet bij de Leeuwinnen, die zelfs zonder kaarten de halve finales binnenstapten. Bij Zweden zit de 25-jarige Bayern München-aanvaller Fridolina Rolfö, die in álle WK-duels tot nu in actie kwam, een schorsing uit. Ze kreeg geel in het groepsduel met de Verenigde Staten en in de kwartfinale tegen Duitsland.

Wie leidt de kraker in Lyon?

Marie-Soleil Beaudoin moet Nederland - Zweden in goede banen leiden. De 36-jarige Canadese is als professor werkzaam aan de Dalhousie University in Halifax, Nova Scotia.

Volledig scherm
Marie-Soleil Beaudoin in gesprek met de Braziliaanse Thaisa. © Getty Images
  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.