Alles wat je moet weten van Italië - Nederland
Nederland en Italië strijden vanmiddag om het derde startbewijs in de halve finale van het WK. In de bakoven van Valenciennes, luisterend naar de naam Stade du Hainaut, gaan beide landen in tropische temperaturen op voor een dubbele primeur. Nog nooit stonden de landen bij de vrouwen in de halve eindstrijd van een WK of haalden een ticket voor de Olympische Spelen. Zes vragen en één opmerking.
1. Oranje in het oranje, Azzurre in het azzurre?
Zover je in Noord-Frankrijk kunt spreken van een thuiswedstrijd staat de naam van Italië als eerste op het affiche. Maar niet de Zuid-Europeanen, maar het Nederlands elftal speelt in het ‘eigen’ tenue. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman kleedt zich vanmiddag compleet oranje. Keeper Sari van Veenendaal heeft een blauw shirt aan. De Azzurre, de vrouwelijke variant van de Azzurra, verschijnen niet in het ‘azzurre’ (blauw), maar in een wit shirt, gecombineerd met een blauwe broek en witte kousen.
Poll
Wie gaat er naar de halve finale van het WK?
-
Nederland (74%)
-
Italië (26%)
2. Hoe liggen de verhoudingen?
Puur rekenkundig gezien lijkt Oranje weinig kans te hebben vandaag. De statistieken zijn in het voordeel van Italië, dat van de zeventien interlands liefst acht keer de sterkste was. Zes duels eindigden gelijk. De Leeuwinnen wonnen dus pas drie wedstrijden. Ook het doelsaldo (14-29) is ruim in het voordeel van de Azzurre. Een kanttekening moet wel worden gemaakt: alle Italiaanse overwinningen dateren van vóór 2005. Van de laatste vijf interlands sindsdien was Oranje drie keer de sterkste en werden twee gelijke spelen gehaald. De belangrijkste Nederlandse zege was de play-offs voor een WK-ticket in 2015 in Canada. Na de 1-1 in Nederland wonnen de Leeuwinnen met 2-1 in Italië, waardoor de koffers konden worden gepakt.
Het is de derde keer dat Italië meedoet aan een WK, inclusief de eerste proefeditie. Toen, in 1991, werd in de kwartfinale verloren van Noorwegen. De prestatie van dit jaar is met afstand de beste uit de historie, zeker als je de mondiale groei van het vrouwenvoetbal in ogenschouw neemt. De nummer 15 van de wereld, die in de achtste finales eenvoudig afrekende met China, is met slechts 24.000 geregistreerde voetbalsters (in Nederland zijn dit er 160.000) de surprise in Frankrijk. Uithangborden zijn aanvoerder en verdediger Sara Gama en de aanvallers Cristiana Girelli en Barbara Bonansea.
3. Het WK én Tokio, leg dat nog eens uit?
Door de plaatsing van wereldkampioen VS bij de laatste vier, levert een plek in de halve finales Oranje vanmiddag ook een olympisch ticket voor Tokio 2020 op. Dat startbewijs ligt namelijk klaar voor de beste drie Europese landen op het WK in Frankrijk. Engeland heeft het ticket na de zege van donderdag op Noorwegen al binnen: vandaag strijden Nederland en Italië en Duitsland en Zweden om de resterende twee Europese olympische tickets.
Bekijk hieronder de laatste La Panenka
4. Wanneer worden gele kaarten geschrapt?
Dat gebeurt na de kwartfinales, mits een speelster op één gele kaart staat. Krijgen Anouk Dekker en Jill Roord vanmiddag tegen Italië hun tweede gele kaart van het toernooi en bereikt Oranje de halve finales, dan moeten ze de strijd om een plek in de WK-finale vanwege een schorsing missen. Roord en Dekker kregen geel tegen Canada. Na de kwartfinale vervallen alle (enkele) gele kaarten en beginnen alle speelsters weer met een schone lei. Twee keer geel of direct rood, betekent sowieso een uitsluiting voor de volgende WK-wedstrijd.
5. Wie leidt Italië - Nederland vanmiddag?
De scheidsrechter komt uit Uruguay en luistert naar de naam Claudia Inés Umpiérrez Rodríguez, een advocaat van 36 jaar oud. Ze is de nicht voormalig Uruguayaans international Rubén Umpiérrez (62), die in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw bij onder meer Nancy en Racing Paris speelde.
6. Wat zeiden de coaches voorafgaand aan de WK-kraker?
Bondscoach Sarina Wiegman is op haar hoede voor Italië, de grootste verrassing bij de laatste acht. ,,Ze hebben veel energie in de ploeg, hun speelsters zijn veel fitter geworden. Hun niveau is echt omhoog gegaan. Ze willen heel snel en direct naar voren, met veel kracht en energie in het spel. Ze proberen zo snel mogelijk achter je verdediging te komen. Maar ze laten zelf ook wel wat ruimtes liggen, vinden we.”
Collega Milena Bertolini: ,,Oranje speelt heel anders dan wij, maar we hebben onze eigen identiteit, onze manier van spelen. We zullen de kleinst mogelijke fouten moeten proberen te vermijden en proberen flexibel om te gaan met de omstandigheden van de wedstrijd. De warmte zal beide partijen hoe dan ook parten spelen.”
7. Ah, het W-woord is eruit
Zeker, maar laten we de hitte van vandaag niet onderschatten. Naar verwachting is het zo’n 33 graden Celsius in Valenciennes als Nederland en Italië beginnen aan hun duel om een plek in de halve finales van het WK. De Nederlandse voetbalbond vroeg zich de voorbije dagen af of het mogelijk zou zijn de wedstrijd tegen Italië in de kwartfinales van het WK vanwege de warmte op een later tijdstip te spelen. De wereldvoetbalbond ging daar echter niet in mee. Volgens de FIFA had het verplaatsen van de wedstrijd te grote consequenties, bijvoorbeeld voor de geplande tv-uitzendingen in de VS en Azië.
Later vandaag, om 18.30 uur, begint in Rennes de laatste van de vier kwartfinales: Duitsland - Zweden. De FIFA had de eerste twee kwartfinales (Engeland - Noorwegen en Frankrijk - Verenigde Staten) voor 21.00 uur op het programma gezet. ,,Ik vind het opvallend, daarom hebben we een brief gestuurd aan de FIFA”, zei bondscoach Sarina Wiegman. ,,We hebben antwoord gekregen dat het niet kan. Dan is het ook klaar. We gaan gewoon voetballen om 15.00 uur.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Leeuwinnen komen met schitterende video voor finale: ‘VS, tot vanavond’
Met een fraaie videoboodschap voor de Verenigde Staten leeft Oranje vandaag toe naar de finale van het WK. In de video op het Twitteraccount van de Leeuwinnen bedankt het Nederlands vrouwenelftal de Verenigde Staten voor de belangrijke rol die het de voorbije decennia vervulde bij de popularisering van het vrouwenvoetbal. ‘Bedankt. Jullie hebben ons laten zien dat dromen uitkomen. Tot vanavond.’ -
video
Martens ontbreekt op training voor finale
Zonder Lieke Martens begon het Nederlands elftal aan de laatste training voor de WK-finale tegen de Verenigde Staten. Ze nam plaats in de dug-out. -
PREMIUMVechtmachine in cijfers
Leeuwinnen op rapport: van Sjaan tot Sari
Het WK voetbal verliep voor de voetbalsters van Oranje boven alle verwachtingen. De ploeg van coach Sarina Wiegman toonde zich een vechtmachine die vooral als collectief uitblonk. Toch zetten WK-watchers Tim Reedijk en Daniël Dwarswaard namens AD Sportwereld óók de individuele rapportcijfers op een rij. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Infantino heeft smaak te pakken en wil vrouwen-WK met 32 landen
FIFA-voorzitter Gianni Infantino wil het WK vrouwenvoetbal uitbreiden naar 32 landen. De Zwitserse Italiaan wil het liefst in 2023 al een grotere mondiale eindronde.
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUM
Iedereen feest mee met de Leeuwinnen, maar wie zendt de eredivisie uit?
Na de tweede plaats op het WK gaat het Nederlandse vrouwenvoetbal een glanzende toekomst tegemoet. Toch? Niet iedereen is overtuigd. Er worden zelfs alarmbellen gerinkeld. ‘Het WK-succes van nu het gevolg is van beleid dat je voor je ogen ziet afbrokkelen.’ -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.