Volledig scherm
Megan Rapinoe viert haar tweede goal in de kwartfinale tegen Frankrijk. © BSR Agency

Amerikaanse ster Rapinoe is niet bang voor controverse

Megan Rapinoe (33) is één van de meest opvallende speelsters van dit WK. Dinsdagavond speelt ze tegen Engeland in de halve finales om haar derde achtereenvolgende WK-finale bereiken.

Volledig scherm
Megan Rapinoe knielt tijdens het Amerikaanse volkslied voor de interland tegen Nederland in Atlanta op 18 november 2016. © AP

Als Megan Rapinoe haar land vanavond tegen Engeland naar de WK-finale schiet is haar broer er niet bij. Brian Rapinoe is dan nog bezig met zijn rehabilitatieprogramma in San Diego. Hij daar kickt af van zijn jarenlange drugsverslaving. Haar broer Brian is één van de vele opmerkelijke verhaallijnen in het leven van de meest controversiële voetbalster van dit WK. Een leven dat verder gaat dan haar quote over het ‘fucking’ White House, waar ze weigert om heen te gaan mocht ze zondag opnieuw wereldkampioen worden.

Rapinoe is een harde op het veld. Gehard door het leven vermoedelijk. Als ze scoort spreidt ze de armen. Als van: kom maar op. Ze speelt opportunistisch. Ze rent en vliegt over het veld. Met dat kenmerkende, roze kapsel. Op de persconferentie waarin ze uitleg moest geven over uitspraak over het Witte Huis was ze messcherp en leek ze nauwelijks onder de indruk van de commotie. En niks nam ze ervan terug. Alleen het woord ‘fucking’. Vanwege haar moeder. Maar die heeft in haar leven toch wel wat ergers meegemaakt.

Protest

In Amerika is Rapinoe groot. Omdat vrouwenvoetbal er populair is, maar ook omdat ze solidair was met Colin Kaepernick, de American Football-speler die voor een wedstrijd weigerde in de houding te staan voor het Amerikaanse volkslied. Als protest tegen het aanhoudende racistische geweld van de politie. Rapinoe, volbloed wit, deed het daarna ook voor een wedstrijd van haar club Seattle Reign. En daarna weer voor een wedstrijd van het nationale team. Daarvoor, op het WK 2015, weigerde ze al mee te zingen met het volkslied.

Juist zij, als zus van een voormalige nazi. Want dat was haar broer Brian geworden in de meest beruchte gevangenissen van het land, waar nu eenmaal geldt dat je moet opkomen voor je eigen ras om te overleven. De Swastika-tatoeages in zijn nek en handen zijn inmiddels allemaal weg. Zijn familie kon hem overtuigen dat hij dát niet was, een racist. Inmiddels is hij trots op zijn zuster die juist opkomt voor de onderdrukten. Ze hebben dagelijks contact via de telefoon en sturen elkaar motiverende berichten. Brian moedigt zijn zus aan om opnieuw wereldkampioen te worden, Megan praat in op haar broer om deze keer echt weg te blijven van drugs en criminaliteit. 

Waterfalling all over again☺️😏🥰 @sbird10 Ankles to @alikrieger 📸

59.3k Likes, 342 Comments - Megan Rapinoe (@mrapinoe) on Instagram: "Waterfalling all over again☺️😏🥰 @sbird10 Ankles to @alikrieger 📸"

Rapinoe komt op voor homoseksuelen en was met haar vriendin Sue Bird het eerste koppel van dezelfde sekse op de cover van een magazine van ESPN. Haar eigen coming out had ze toen al een tijdje achter de rug. Na de gewonnen kwartfinalewedstrijd tegen Frankrijk waarin ze twee keer scoorde, zei ze onomwonden: “You can’t win without gay players.”

Inmiddels heeft ze alles gewonnen in voetbal. Wereldkampioen werd ze dus al, vier jaar geleden in Canada. Olympisch goud was er ook in Londen. In de zomer van 1999 werd ze geïnspireerd door de wereldtitel van Amerika in eigen land. Twintig jaar geleden was ze erbij, samen met haar tweelingzus Rachel. Voetballen als de iconische Mia Hamm wilde ze. Een voetbalicoon en inspiratiebron voor vele voetballende meisjes en andere mensen is ze nu zelf.

Volledig scherm
Megan Rapinoe. © AFP
  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.