Volledig scherm
Bondscoach Peter Gerhardsson van Zweden. © REUTERS

Bondscoach Gerhardsson: Ik kan urenlang praten over Holland

Voor bondscoach Peter Gerhardsson is Nederland - Zweden een prachtig affiche. In de halve finale van het WK treft hij het land dat hij op voetbalgebied adoreert. 

Gerhardsson vertelde op de persconferentie in het stadion van Olympique Lyon dat hij al sinds het WK van 1974 fan is van het Nederlandse voetbal. ,,Ik kan urenlang praten over Holland. Als jongen van 14, 15 jaar zag ik de WK-finale tussen Nederland en Duitsland, dat was een van de mooiste ervaringen uit mijn leven op voetbalgebied", zei de 59-jarige bondscoach van Zweden.

Een deel van zijn trainersopleiding genoot hij in Rotterdam. ,,Toen ik voor de studie lichamelijke opvoeding moest kiezen waar ik dat zou doen, kon ik uit drie plekken kiezen. Ik ben een week in Rotterdam geweest om daar rond te kijken. Gunder Bengtsson was destijds de trainer van Feyenoord. Ik ben geïnspireerd door de oefeningen die ik daar op het trainingsveld zag. Ik kon niet anders dan voor Rotterdam kiezen. Het wordt heel interessant om te zien of we woensdag een van mijn favoriete landen op voetbalgebied kunnen verslaan.”

Spelhervatting

Volledig scherm
Peter Gerhardsson. © BSR Agency

Op het laatste EK moest Zweden in de kwartfinales met 2-0 buigen voor Oranje, dat vervolgens doorstoomde naar de titel. Gerhardsson trad kort daarna aan. ,,Ik volg het Nederlandse voetbal al jaren. De manier van voetballen ligt heel dicht bij de manier waarop ik wil spelen. Het wordt voor mij dan ook geweldig interessant om tegen dit Oranje te spelen.”

Zweden is beducht voor de spelhervattingen van de Leeuwinnen, die op dit WK al vier keer scoorden uit hoekschoppen en vrije trappen. Gerhardsson: ,,Ons team van analisten gaat daar heel goed naar kijken en die informatie zullen we delen met de speelsters. Maar soms zal Nederland ook best dingen anders doen. Het is aan onze speelsters om daar op in te spelen.”

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.