Volledig scherm
Cristiane nam alle goals van Brazilië voor haar rekening. © REUTERS

Cristiane loodst Brazilië met hattrick voorbij Jamaica

Het vrouwenteam van Brazilië is goed begonnen aan het WK voetbal in Frankrijk. Dankzij een hattrick van Cristiane werd in het Stade des Alpes in Grenoble met 3-0 gewonnen van Jamaica, dat debuteert op een WK.

Cristiane opende al na een kwartier spelen de score met een kopbal. De voorzet kwam daarbij vanaf links van de voet van Andressa Alves, teamgenote van Lieke Martens bij FC Barcelona. De 34-jarige Cristiane, die zelf in eigen land uitkomt voor São Paulo FC, verdubbelde de marge in de 50ste minuut opnieuw op aangeven van Andressa Alves. In de 64ste minuut maakte Cristiane er met een vrije trap via de onderkant van de lat ook nog 3-0 van. 

Daarmee werd ze de oudste maker van een hattrick ooit op een WK voor vrouwen. Dat record stond voor dit toernooi op naam van de Amerikaanse Carli Lloyd, die vier jaar geleden in de WK-finale tegen Japan in Canada een hattrick maakte in de eerste zestien minuten van de wedstrijd. De laatste Braziliaanse speelsters die een hattrick maakten op een WK waren Sissi en Pretinha op het WK 1999 in de Verenigde Staten in de 7-1 zege op Mexico. Bij Brazilië zat sterspeelster Marta nog op de reservebank, omdat zij nog op de weg terug is van een blessure. 

Zevende WK voor Formiga

Bij Brazilië begon de 41-jarige Formiga in de basis en daardoor is ze de oudste speelster ooit op een WK: 41 jaar en 98 dagen. Formiga neemt het record over van de Amerikaanse Christie Rampone met 40 jaar en 11 dagen. De Braziliaanse middenveldster doet in Frankrijk voor de zevende keer mee aan een WK. In 1995 was ze er op 17-jarige leeftijd voor het eerst bij. De FIFA meldde dat 150 speelsters die nu op het WK spelen toen nog niet geboren waren.

Eerder op de middag had Italië in de eerste wedstrijd in poule C al met 2-1 gewonnen van Australië. Juventus-ster Barbara Bonansea maakte in de 94ste minuut met een kopbal de winnende goal, nadat ze ook al de stand gelijk had getrokken na de openingsgoal van de Australische sterspeelster Sam Kerr. 

Jamaica debutant op WK

Het vrouwenteam van Jamaica doet in Frankrijk voor het eerst mee aan een WK, mede dankzij de financiële steun van Cedella Marley, de dochter van Bob Marley. Zij steunt de Reggae Girlz al jaren met geld voor onder meer kleding, eten en drinken en transport. De 22-jarige rechtsback Dominique Bond-Flasza, die afgelopen seizoen uitkwam voor PSV, deed de hele wedstrijd mee bij Jamaica. Het nationale mannenteam van Jamaica deed alleen mee aan het WK in 1998, ook toen in Frankrijk. 

OptaJoe on Twitter

34y 25d - At the age of 34 years and 25 days, Brazil's Cristiane has become the oldest ever player to score a hat-trick in a Women's World Cup match, overtaking Carli Lloyd (32y 355d vs Japan in 2015). History. #FIFAWWC

OptaJoe on Twitter

3 - Cristiane's treble is the first by a Brazilian in a Women's World Cup match since June 1999, when both Sissi and Pretinha scored hat-tricks in Brazil's 7-1 victory over Mexico. Threefold. #FIFAWWC

OptaJohan on Twitter

34 - Oldest player to score a World Cup hat-trick: Women's WC - Cristiane (34y 25d) Men's WC - Cristiano Ronaldo (33y 130d). Record. #FIFAWWC

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© AP
  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.