De ene Nederland - Japan is de andere niet

VideoHet gaat er nu écht om voor de Leeuwinnen, die vanavond in de achtste finale tegen Japan hun eerste knock-outwedstrijd van dit WK spelen. De druk staat erop, al toonde Nederland de afgelopen jaren juist aan daar goed mee om te kunnen gaan.

Het benauwde pershok in het Roazhon Park is bomvol. Letterlijk geen stoeltje is leeg, cameraploegen uit alle windstreken moeten dringen voor het beste shot. Bondscoach Sarina Wiegman en middenvelder Daniëlle van de Donk, verscholen achter de gesponsorde bal en flesjes energiedrank, blijven er zichtbaar koeltjes onder.

Ontspannen ook wel. Wanneer een Japanse journalist een vraag stelt en Wiegman worstelt met het vertaalapparaatje aan haar oor, kijkt ze met een lach opzij: ,,Ik zit weer een partij te stoeien met dat ding zeg.’' Of even daarvoor na de vraag van het Jeugdjournaal of kinderen ondanks het late aanvangstijdstip van 21.00 uur vandaag gewoon moeten kijken? ,,Tuurlijk, met chips en cola op de bank.’'

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.