Volledig scherm
Spitse. © BSR Agency

De halve finale is óók de revanche van Sherida Spitse

BlogVerslaggevers Tim Reedijk en Daniël Dwarswaard volgen de voetbalsters van Oranje tijdens het WK in Frankrijk. Dagelijks schrijven ze een blog over wat hen opvalt en bezighoudt. Vandaag: Sherida Spitse.

Volledig scherm
Spitse (m) © BSR Agency
Volledig scherm
Spitse samen met Shanice van de Sanden. © BSR Agency

Door Tim Reedijk

Mag jij raden wie de meeste assists achter haar naam heeft dit WK. Alex Morgan, Megan Rapinoe of Samantha Mewis van de Verenigde Staten, zou je misschien zeggen, zeker na die dikke vette 13-0 op Thailand. Maar nee, koningin van de assists op dit WK is Sherida Spitse. Met haar vier assists staat ze zelfs hoog in de lijsten van ‘MVP’ van dit toernooi, op een gedeelde zesde plek, nog vóór Vivianne Miedema.

Alles heeft natuurlijk te maken met haar grootste kwaliteit, haar trap. Spitse gaf gisteren uit vrije trappen de assists op Miedema en Stefanie van der Gragt en nam eerder de hoekschoppen die door Anouk Dekker (Canada) en Lieke Martens (Japan) tot doelpunten verwerkt werden. Zie haar als een soort Lasse Schöne, die bij Ajax ook wel eens voetballend ter discussie stond maar met zijn trap altijd voor gevaar zorgt.

Luister hier naar de nieuwste podcast:

Volledig scherm
De Leeuwinnen na het bereiken van de halve finale. © BSR Agency

Spitse begon dit toernooi ook niet goed en her en der klonken geluiden dat de recordinternational rijp was voor de reservebank. Met Jill Roord in de startblokken om haar plek op het middenveld over te nemen. Maar Spitse heeft ook iets onverstoorbaars en liet in een volle persconferentiezaal weten ‘schijt’ te hebben aan kritieken. Belangrijker: ze ging beter voetballen. Was het in de eerste wedstrijden moeizaam tot slecht, valt ze nu weer ouderwets op met haar agressie in duels. Én staat ze dus bovenaan de lijst met assists tijdens dit WK.

Die plek in de halve finale, haar bijdrage in het bereiken ervan. Ze zal het misschien niet hardop uitspreken, maar dit is ook een beetje de revanche van Sherida Spitse.

Bekijk hier de nieuwste ‘La Panenka’:

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.