De liefde tussen Frankrijk en vrouwenvoetbal is nog pril

BlogVerslaggevers Tim Reedijk en Daniël Dwarswaard volgen de voetbalsters van Oranje tijdens het WK in Frankrijk. Dagelijks schrijven ze een blog over wat hen opvalt en bezighoudt. Vandaag: op zoek naar de WK-hype.

Stade Océan, waar de Leeuwinnen dinsdag hun eerste wedstrijd spelen in Le Havre.
Volledig scherm
Stade Océan, waar de Leeuwinnen dinsdag hun eerste wedstrijd spelen in Le Havre. © EPA

Door Tim Reedijk

Kijkt u vaker op deze site? Dan is het inmiddels wel duidelijk dat de WK-sferen in Le Havre, de speelstad van de Leeuwinnen, nog ver te zoeken zijn. Gisteren speelde thuisland Frankrijk de openingswedstrijd van het WK tegen Zuid-Korea, die kinderlijk eenvoudig gewonnen werd (4-0). Let trouwens bij de Fransen nog eens op Wendie Renard, de aanvoerster van 1,87 meter lang. De Virgil van het vrouwenvoetbal. Ze viel al op met een ijzersterk optreden bij Olympique Lyon in de Champions League-finale tegen FC Barcelona (4-1). Gisteren konden de arme Koreaanse speelsters slechts lijdzaam toekijken hoe zij bij corners boven alles en iedereen uit torende. Ze scoorde twee keer met het hoofd.

Die goals van Renard leverde geen toeterende massa in de straten van het toch al vrij uitgestorven Le Havre op. Geen shirtjes van Les Bleus, hooguit voorzichtig geklap in de cafés bij goals van Frankrijk. Een rondvraag langs de aanwezigen leerde: de kennismaking met het vrouwenvoetbal is nog pril, maar er zit wel potentie in. En, zo dachten wij, dit is ‘maar’ Le Havre. De wedstrijd zelf werd in Parijs gespeeld, in een nagenoeg uitverkocht Parc des Princes. Dan maar even schakelen met de correspondent in Parijs. Hij zei: ook daar leeft het minimaal. Al is er in de pers wél veel aandacht voor het WK.

Luister hier naar de AD Voetbal podcast:

Dat erkent ook een Franse sportjournalist van l’Equipe. Even bladeren door zijn editie van gisteren en ja, pagina’s vol. Maar volgens deze redacteur is dat óók omdat de pers, zowel op tv als op papier, het toernooi onder de aandacht wil brengen. Om de hype op gang te brengen. De kaartverkoop gaat weliswaar goed, maar voor velen is dat ook om eens te proeven van wat het vrouwenvoetbal nu daadwerkelijk voorstelt en wie de speelsters precies zijn. De journalist vertelde dat op tv een commercial wordt uitgezonden met een onderzoekje waaruit blijkt dat veertig procent van de mensen denkt dat Viviane Asseyi, speelster van Les Bleus, een actrice is.

En, zei hij, als Frankrijk dit toernooi tegenvalt, zal dat een flinke knauw zijn voor de omarming van het vrouwenvoetbal in Frankrijk. Gisteren hebben de Fransen in elk geval alvast een prille basis gelegd. 

Volledig scherm
© BSR Agency
  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.