Jill Roord.
Volledig scherm
Jill Roord. © BSR Agency

Dit is de vrouw die Oranje naar de overwinning kopte

TERUGBLIKInvaller Jill Roord heeft Oranje vanmiddag naar de overwinning gekopt. Ze draagt bij de Nederlandse voetbalsters niet alleen het shirt met rugnummer 12, ze voelt zich ook de nummer 12 van de groep. De 22-jarige middenvelder hikt al een tijdje tegen een basisplaats aan. ,,Ik heb '12' voor het EK gekregen, maar ik vind het eigenlijk gewoon een lelijk nummer. En ik voel me soms ook wel de nummer 12 ja'', erkende Roord vorige maand in een interview met deze krant. ,,Ik wil nu wel een ander nummer.” 

De dochter van oud-prof René Roord mocht vier jaar geleden al mee naar het WK in Canada. ,,Net 18 jaar, ik was toen echt nog een baby'tje. Ik zat nog niet zo lang bij de groep, ik kwam pas net kijken. Ik keek m'n ogen uit. Maar nu zit ik er al vier jaar bij. Dit wordt mijn derde eindtoernooi. Hoe langer je erbij zit, hoe meer verwachtingen je krijgt. En hoe zwaarder het ook wordt als je niet speelt. Ik ben nog hartstikke jong, ik doe het goed en daar ben ik heel trots op. Maar ik wil ook spelen, punt uit. Dat is wel eens lastig. Je kan soms beter de nummer 23 zijn zonder verwachtingen dan de nummer 12 die wél verwachtingen heeft. En ik snak naar meer speeltijd.” 

Ruim vier jaar na haar debuut in de nationale ploeg staat de teller van Roord op veertig interlands. In amper de helft daarvan begon ze in de basis. De Oldenzaalse heeft Jackie Groenen, Daniëlle van de Donk en Sherida Spitse voor zich staan in de pikorde. Ze weet ook dat bondscoach Sarina Wiegman amper wisselt op het middenveld. ,,Tijdens de vorige interlandperiode heb ik een positief gesprek gehad met de staf. Ik mocht ook beginnen tegen Mexico en kreeg daarna positieve feedback, dat voelde fijn. Ik sta er goed op. Maar nee, ik denk niet dat voor het WK de strijd helemaal open ligt.”

Arsenal

Jill Roord en Lieke Martens.
Volledig scherm
Jill Roord en Lieke Martens. © BSR Agency

Roord brak al op jonge leeftijd door bij FC Twente. Na vier landstitels en het gewonnen EK met Oranje verhuisde ze in 2017 naar Bayern München, waar ze als nummer 10 niet altijd verzekerd was van een basisplaats. Na het WK stapt Roord over naar Arsenal. Bij de Engelse kampioen wordt ze herenigd met Vivianne Miedema, met wie ze een trefzekere tandem vormde in de Nederlandse jeugdelftallen.

,,We hebben samen heel veel goals gemaakt. 'Viev' en ik voelen elkaar goed aan, we vinden elkaar heel makkelijk op het veld. Maar mijn keuze voor Arsenal staat daar los van. Ik doe veel dingen op intuïtie en had hier het beste gevoel bij. De Engelse competitie is in opkomst en de manier van spelen van Arsenal spreekt me aan. Ik kan daar veel aan de bal komen. Maar eerst het WK, dat wordt iets gigantisch. Het is aan ons om daar een succes van te maken.''

Makkelijk ging het niet, maar Oranje opent het WK met een overwinning
De Nederlandse voetbalsters hebben hun eerste groepswedstrijd op het WK in de blessuretijd gewonnen. Invalster Jill Roord werkte de bal met haar hoofd langs de keepster van Nieuw-Zeeland: 1-0. Vier jaar geleden, bij het WK-debuut in Canada, begonnen de voetbalsters ook met een 1-0-zege op dezelfde tegenstander.

De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman speelde verre van overtuigend in het Stade Océane van Le Havre en ontsnapte al vroeg aan een achterstand, toen Olivia Chance de lat raakte. Zelf wist de kampioen van Europa amper uitgespeelde kansen af te dwingen. Oranje leek genoegen te moeten nemen met een gelijkspel, tot Roord in de extra tijd alsnog toesloeg.

De ‘Leeuwinnen’ spelen zaterdag in Valenciennes tegen Kameroen. Vijf dagen later is Canada in Reims de laatste opponent in groep E.

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.