Volledig scherm
Het stadion waar de openingsceremonie van de Olympische Spelen van 2020 in Tokio wordt gehouden met op de voorgrond de olympische ringen. © AP

Droom voor Oranjevrouwen komt uit: Spelen gehaald

Italië - NederlandDe inzet van de kwartfinalewedstrijd tussen de Leeuwinnen en Italië vanmiddag (15.00 uur) was tweeledig. Door de 2-0 overwinning bereikte Oranje niet alleen de halve finales van het WK, het levert bovendien een ticket op voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Volledig scherm
Vivianne Miedema en Danique Kerkdijk van Oranje na afloop van Nederland - Zweden (1-1) in 2016. Oranje liep kwalificatie voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro mis via het kwalificatietoernoooi in eigen land. © ANP

Voor het voetbaltoernooi van de Spelen kwalificeren de drie beste Europese landen op dit WK zich. De winnaar van het duel van vandaag behoort daar dus automatisch toe. Omdat Frankrijk gisteren werd uitgeschakeld door de Verenigde Staten (1-2), zijn er op de VS na alleen nog maar Europese landen over in de strijd om de wereldtitel. Engeland is al zeker van de halve finales en dus een ticket naar Tokio, vandaag werd dus beslist wie de andere twee Europese deelnemers aan het olympisch voetbaltoernooi zijn. Behalve Nederland is dat Duitsland of Zweden, die vanavond om 18.30 uur tegen elkaar spelen in Rennes.

Vraag je de Leeuwinnen naar de Olympische Spelen krijg je, logischerwijs, voornamelijk te horen dat het bijvangst is en dat het nu om het WK draait. Maar ontegenzeggelijk was het vooraf een thema voor Oranje. Lieke Martens sprak in mei in Barcelona met deze site en gevraagd naar de dingen die ze nog wil bereiken, begon ze er na haar wens van het winnen van de Champions League direct erover. ,,Ik zou heel graag met Nederland met aanwezig willen zijn op de Olympische Spelen.”

,,We weten dat we dichtbij zijn”, voegde Martens daar donderdag in Valenciennes aan toe. ,,Dat er meer van de wedstrijd afhangt weten we allemaal, maar die moet wel eerst gewonnen worden voordat we aan Tokio mogen denken. Als topsporter wil je aanwezig zijn op alle grote toernooien en dit mist nog op het lijstje. Eerder zijn we de Spelen via een kwalificatietoernooi in Nederland net misgelopen. Nu we weer zo dichtbij zijn, zijn we er wel gedreven voor.”

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.