Volledig scherm
Ellen White (l) juicht na de 2-0 voor Engeland. © EPA
3
EINDE
0
  • Steph Houghton 14'
  • Ellen White 45'+4'
  • Alex Greenwood 58'

Engeland door naar kwartfinales na opmerkelijke zege op Kameroen

Na Duitsland en Noorwegen heeft Engeland zich als derde Europese land geplaatst voor de kwartfinales op het WK in Frankrijk. De ploeg van bondscoach Phil Neville won in het Stade du Hainaut in Valenciennes met 3-0 van Kameroen.

Volledig scherm
© REUTERS

Het duel kende een aantal chaotische taferelen. Kameroen reageerde emotioneel op een aantal beslissingen van de arbitrage en vooral de rol van de VAR veroorzaakte veel commotie aan Afrikaanse kant. Aan uitschakeling viel voor Kameroen echter niet te ontkomen. De nummer 46 van de FIFA-ranking verloor in de groepsfase nog met 3-1 van Nederland.

Steph Houghton, de captain van Engeland, opende na een kwartier spelen de score door een indirecte vrije trap in de hoek te schieten langs alle elf spelers van Kameroen. In de blessuretijd van de eerste helft maakte de Engelse spits Ellen White er met haar vierde goal van dit toernooi 2-0 van. De goal leek nog even te worden afgekeurd wegens buitenspel, maar de VAR zag uiteindelijk ook dat de goal gewoon geldig was. Kort na rust dacht Kameroen de 2-1 te maken, maar deze goal werd wel afgekeurd wegens nipt buitenspel. Na deze beslissing liepen de emoties zo hoog op bij de speelsters van Kameroen dat er zelfs tranen vloeiden en speelsters enkele minuten nodig hadden om weer tot rust te komen. In de 58ste minuut maakte Alex Greenwood er vervolgens 3-0 van namens Engeland, waarmee de wedstrijd werd beslist. 

Phil Neville, de bondscoach van Engeland, was erg ontstemd over het gedrag van de speelsters van Kameroen. In de blessuretijd van de wedstrijd leek hij zijn aanvoerder Houghton zelfs nog kwijt te raken na een onbesuisde tackle op haar enkel door een speelster van Kameroen. ,,Dat was geen voetbal. Meisjes wereldwijd zullen dit gezien hebben, maar dit is niet hoe jij je gedraagt op een voetbalveld. Ik heb nul sympathie voor hen. Er wordt een bepaalde gedragsnorm verwacht, zeker tijdens een WK. Mijn spelers hebben dat gedaan en ik ben trots dat we ons hoofd koel hebben gehouden en door zijn naar de kwartfinales,” zei Neville. 

Engeland speelt donderdagavond (21.00 uur) in de kwartfinale tegen Noorwegen, dat gisteravond na strafschoppen won van Australië. De eerste kwartfinale van het WK is in het Stade Océane in Le Havre. Engeland behaalde bij het vorige WK in 2015 in Canada brons.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© REUTERS
  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.