Volledig scherm
Japan-keeper Ayumi Kaihori is kansloos bij het doelpunt van Kirsten van de Ven tegen Japan in 2015. © AP

‘FIFA-legend’ Van de Ven is haar WK-record het liefst snel kwijt

Verslaggevers Tim Reedijk en Daniël Dwarswaard volgen de voetbalsters van Oranje tijdens het WK in Frankrijk. Dagelijks schrijven ze een blog over wat hen opvalt en bezig houdt. Vandaag: ‘FIFA-legend’ Kirsten van de Ven.

Door Daniël Dwarswaard

De enige Nederlandse vrouw die ooit een doelpunt maakte tegen Japan op een WK? Kirsten van de Ven. Al hoopt ze vurig dat daar vanavond verandering in komt. Van de Ven is nu manager Vrouwenvoetbal bij de KNVB, verantwoordelijk voor de sport in de breedste zin. Zo is ze op dit moment druk om de tv-rechten van de Nederlandse eredivisie te verkopen. Tussen het kijken naar de WK-wedstrijden door is ze dus druk in de weer.

Volledig scherm
Kirsten van de Ven (rechts) naast Lieke Martens en Jan-Dirk van der Zee van de KNVB. © BSR Agency

Vanavond draagt Van de Ven (34) een bijzondere titel. Ze zit tijdens Nederland-Japan op de tribune in het Roazhon Park van Stade Rennes op uitnodiging van de wereldvoetbal als FIFA-legend. Als nuchtere Brabantse vindt ze het leuk hoor, maar Van de Ven vindt zichzelf geen legende. Al staat ze nog wel in de geschiedenisboeken van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Tijden het vorige WK in Canada scoorde ze namelijk twee keer. Ze is daarmee samen met Vivianne Miedema topscorer aller tijden voor de Leeuwinnen op een WK. Al hoopt ze vanavond die titel kwijt te zijn. Dat zou namelijk betekenen dat Miedema heeft gescoord en de kans op de kwartfinale weer een stukje groter is geworden.

Even over die WK-goals nog. De eerste tegen Canada in de poulefase (1-1) was een geweldig doelpunt. Prima aanval, prachtige overtuigende afronding. En die in de achtste finale tegen Japan (2-1 verlies)? Het was een eretreffer ver in de blessuretijd, al werd het daarna nog heel even spannend. Een rake kopbal na een enorme blunder van de Japanse keeper. ,,Toch is dat doelpunt me veel waard. Ik trainde toen heel veel om beter voor mij tegenstander te komen. Dat lukte toen juist perfect.’’

Het zal Miedema vanavond ook niet veel uitmaken hóe ze scoort, áls ze maar scoort. Dan is ze niet alleen topscorer aller tijden van Oranje, maar ook topscorer aller tijden op een WK. FIFA-legende Van de Ven zal vanaf de tribune zien dat het goed is.

Bekijk hieronder de laatste aflevering van La Panenka

Volledig scherm
Kisten van de Ven. © Peter van Huijkelom / BD
  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.