Volledig scherm
Wendie Renard: van schlemiel naar heldin in enkele minuten. © REUTERS

Frankrijk wint van Nigeria na VAR-ingreep Makkelie

Frankrijk en Noorwegen hebben zich geplaatst voor de knock-outfase van het WK. Het gastland verzekerde zich met een moeizame zege op Nigeria (1-0) van de groepswinst, terwijl ook Noorwegen de handen vol had aan Zuid-Korea (2-1).

Volledig scherm
De Nigeriaanse vrouwen zijn het niet eens met de beslissing van de scheidsrechter uit Honduras. © REUTERS

In een matige eerste helft kwam geen van beide ploegen tot een schot op doel. De Françaises, in Rennes aan de aftrap verschenen zonder sterspeelster Eugénie Le Sommer die op scherp staat, domineerden het balbezit, maar tot een echte uitgespeelde kans leidde dit niet. Nigeria wist dat een gelijkspel waarschijnlijk voldoende was om als een van de beste nummers drie door te gaan naar de laatste 16, wat wellicht een verklaring was voor de defensieve speelstijl.

Na de hervatting voerde Frankrijk de druk op. Na een uur spelen stond de beginstand echter nog altijd op het scorebord, waardoor bondscoach Corinne Diacre zich genoodzaakt voelde om Le Sommer te brengen. Die beslissing kon op veel applaus rekenen van de supporters in het volgepakte Roazhon Park.

Nigeria bleef het achterin dicht houden, maar schoot zichzelf met nog 20 minuten te gaan in de voet. Ngozi Ebere vloerde aanvalster Viviane Asseyi binnen het zestienmetergebied, voor VAR Danny Makkelie aanleiding om in te grijpen. Wendie Renard knalde aanvankelijk op de buitenkant van de paal, maar mocht het even later nog eens proberen. De Nederlandse videoscheidsrechter greep namelijk opnieuw in, omdat de keeper van Nigeria van de doellijn was gekomen bij de eerste poging. Nu was het wel raak voor de centrale verdediger. Tegen tien Nigeriaanse speelsters - Ebere had in de eerste helft ook al geel gekregen en moest bij het penaltymoment vertrekken - kwam de voorsprong van de Françaises niet meer in gevaar.

Penalty's helpen Noorwegen langs Zuid-Korea

Volledig scherm
Caroline Graham Hansen viert haar gemaakte penalty. © BSR Agency

Noorwegen werd al vroeg in het zadel geholpen toen het een strafschop mocht nemen, nadat Maria Thorisdottir bij een corner naar de grond werd getrokken door aanvoerder So-Hyun Cho. Caroline Graham Hansen hield haar hoofd koel en zo stond het al binnen 5 minuten 1-0. In het restant van de intense eerste helft kwam Zuid-Korea tot de meeste mogelijkheden, maar tot scoren kwam het niet.

De tweede helft startte op vrijwel identieke wijze. Chae-Rim Kang vloerde Hansen en er was voor de VAR geen reden om in te grijpen. Spits Isabell Herlovsen verdubbelde de voorsprong voor de Noren, waardoor het voor Zuid-Korea nagenoeg onmogelijk werd om nog plaatsing af te dwingen voor de volgende ronde. Nog even werd het spannend in Reims, toen Min-Ji Yeo een kwartier voor tijd raak schoot na een fraaie actie van Lee Geum-min. Yeo kreeg in de blessuretijd nog een gigantische kans op de gelijkmaker, maar was niet succesvol in de afronding: 2-1.

Zondag weer in actie

Als groepswinnaar speelt het gastland komende zondag in Le Havre tegen de nummer drie van groep C, D of E. Frankrijk zit niet aan dezelfde kant van het schema als Oranje, waardoor de twee elkaar pas eventueel in de finale tegen kunnen komen. Wel is het zeer aannemelijk dat Frankrijk de Verenigde Staten, die andere grote topfavoriet op het WK, al in de kwartfinale treft.

De Noorse vrouwen komen een dag eerder weer in actie. In Nice is dan de nummer twee van groep C de tegenstander. In die poule staat Italië na twee wedstrijden bovenaan, gevolgd door Brazilië, Australië en Jamaica.

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.