Volledig scherm
Kerr vorig jaar tegen Chili. © EPA

Fysiek Australië rekent op doelpunten van 'Sam’ Kerr

In Frankrijk gaat vrijdag het WK voetbal van start. De speelsters van Nederland kennen we wel, maar wie moeten we in de gaten te houden bij de andere toplanden? Op deze site lichten we iedere dag een smaakmaker uit. Vandaag: Samantha Kerr (25), de goaltjesdief én grote ster in het verder vooral fysiek sterke Australische team.

De Oranje Leeuwinnen ondervonden zaterdag wat al verwacht werd: in de uitzwaaiwedstrijd voor het WK, tegen Australië, maakte de tegenstander er vooral een fysiek duel van. Nederland won met 3-0 van de Australische vrouwen, die op het WK, naast de fysieke kracht, vooral rekenen op goaltjesdief 'Sam’ Kerr.

De nu 25-jarige Kerr kwam als een komeet en maakte al in februari 2009 (op 15-jarige leeftijd) haar debuut voor Australië. In 2010 greep ze met de ‘Aussies’ de Azië Cup en Kerr scoorde twee keer. Ze nam met haar land deel aan de WK's van 2011 en 2015, maar de kwartfinales waren beide keren het eindstation. Daarnaast wist ze op deze toernooien niét te scoren.

En dat terwijl ze in clubverband de doelpunten aaneen rijgt: namens Perth Glory werd ze de laatste twee seizoenen topscorer in Australië en in dienst van Chicago Red Stars werd ze vorig jaar topscorer aller tijden in de Amerikaanse NWSL (National Women’s Soccer League).

Volledig scherm
Kerr tijdens de Azië Cup vorig jaar. © AP

Waar het op de WK's van 2011 en 2015 niet lukte voor Kerr, weet ze de laatste jaren weer steeds makkelijker het net te vinden voor Australië. Het begon te lopen vanaf de zomer van 2017, toen ze tijdens het Tournament of Nations haar land naar de titel leidde met vier treffers, genoeg om topscorer te worden.

Daarna ging ze door met scoren: zeven goals in vier wedstrijden (twee tegen Brazilië, twee tegen China) in het restant van 2017. In 2018 wist Kerr zeven keer te scoren en ook dit jaar lijkt ze de vorm te pakken te hebben. Mede dankzij drie treffers van Kerr won Australië in maart de Cup of Nations.

Grote hoop van ‘Aussies’

Bij Australië hebben ze ook nog Lisa de Vanna, maar de snelle, technische aanvalster is inmiddels 34 jaar. Ze begon tegen Oranje op de bank en zal haar land op het WK in Frankrijk niet kunnen dragen. Die taak is nu voor Kerr, die na twee eerdere WK's de ervaring heeft om de leidersrol op zich te nemen. Met de vorm van de goaltjesdief zit het wel goed, aangezien ze in de Verenigde Staten aan de lopende band het net weet te vinden.

Kan Kerr Australië, dat het over het algemeen van de fysieke kracht moet hebben, met mooi voetbal naar een topprestatie leiden?

Luister hier naar de AD Voetbalpodcast:

Volledig scherm
Kerr vuurt op het doel. © AP
  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.