Amandine Henry wordt geknuffeld door ploeggenoten nadat ze Frankrijk op 2-1 heeft gezet.
Volledig scherm
Amandine Henry wordt geknuffeld door ploeggenoten nadat ze Frankrijk op 2-1 heeft gezet. © AFP
2
EINDE
1
  • Valérie Gauvin 52'
  • Amandine Henry 106'
  • Thaisa 63'

Gastland Frankrijk worstelt zich naar kwartfinale

Frankrijk heeft met de grootst mogelijke moeite de kwartfinale bereikt op het WK in eigen land. In Le Havre moest er een verlenging aan te pas komen om Brazilië met 2-1 te verslaan. Amandine Henry maakte in de 106e minuut het winnende doelpunt.

Door de uitschakeling van Brazilië is ook de rol van heldin Marta uitgespeeld. De 33-jarige vedette werd in Frankrijk de eerste voetbalster die op vijf WK’s ten minste één doelpunt heeft gemaakt. Met zeventien WK-treffers is ze nu ook zowel bij de vrouwen als bij de mannen de topscorer aller tijden op een eindtoernooi om de wereldtitel.

In de 52ste minuut opende Valérie Gauvin namens Frankrijk de score uit een vloeiende aanval. Na ruim een uur kwam Brazilië dankzij Thaisa op gelijke hoogte. Henry zorgde in de verlenging van dichtbij voor een feeststemming in Le Havre: 2-1.

Frankrijk wacht in de kwartfinale vermoedelijk de loodzware klus om topfavoriet Verenigde Staten uit te schakelen. De titelverdediger moet dan maandag nog wel zien af te rekenen met Spanje.

De Franse speelsters vieren de nipte zege op Brazilië.
Volledig scherm
De Franse speelsters vieren de nipte zege op Brazilië. © REUTERS
De Braziliaanse voetballegende Marta lijkt haar laatste WK-duel voor Brazilië te hebben gespeeld.
Volledig scherm
De Braziliaanse voetballegende Marta lijkt haar laatste WK-duel voor Brazilië te hebben gespeeld. © AP
  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.