Volledig scherm
© BSR Agency

Geen geel voor te snelle keeper op WK

De internationale spelregelcommissie IFAB heeft besloten dat keepers die tijdens de strafschoppenserie te vroeg van de lijn komen op het WK voor vrouwen niet bestraft hoeven te worden met een gele kaart. De IFAB verleent hiervoor een tijdelijke dispensatie, op verzoek van wereldvoetbalbond FIFA.

,,De regel luidt dit moment dat als een keeper een overtreding begaat, de strafschop opnieuw moet worden genomen en de keeper een vermaning moet krijgen”, schrijft de IFAB. ,,De straf in de vorm van een gele kaart moet voor de keeper een afschrikkende werking hebben. Maar in wedstrijden waarin de VAR wordt gebruikt, is de videoscheidsrechter al een groot afschrikmiddel voor keepers, omdat ze weten dat iedere overtreding gezien wordt.”

Door gebruik van de VAR is de kans groter dat een keeper eruit wordt gestuurd door een tweede overtreding tijdens de strafschoppenserie. Tijdens de wedstrijd mag een weggestuurde doelman worden vervangen. Tijdens de strafschoppenserie is dat echter niet geoorloofd, waardoor op dat moment een speler de vervangende keeper moet worden. Volgens de FIFA is het wegsturen tijdens de penaltyserie daarom niet nodig en maakt het de wedstrijd oneerlijker als de keeper dan wordt weggestuurd.

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.