Volledig scherm
© REUTERS

‘Geen rotzooi in de bron die je van water voorziet’

BlogVerslaggevers Tim Reedijk en Daniël Dwarswaard volgen de voetbalsters van Oranje tijdens het WK in Frankrijk. Dagelijks schrijven ze een blog over wat hen opvalt en bezighoudt. Vandaag: het fenomeen Aziatische fans.

Door Tim Reedijk

De koppeling aan Japan in de achtste finales is Nederland weer een ontmoeting met het fenomeen dat Aziatische fans heet. Op de Olympische Spelen van 2018 zat ik op een stoeltje direct naast de Noord-Koreaanse enclave. Vooraan het vak keek iemand de groep in en gaf aanwijzingen, de fans voerden alles perfect uit. Het leek op een theaterstuk vol zang en dans, maar vooral wekte het wantrouwen op. Want wie zijn deze meiden en onder welke druk of voorwaarden zitten ze hier op de tribunes van Gangneung?

Bekijk hieronder de laatste aflevering van La Panenka

Fans van Japan zijn op hun manier eigenaardig. Hun ritme benadert eveneens perfectie. Bij de WK’s voor mannen in 2018 werden ze wereldnieuws met hun opruimacties na de wedstrijden. Met vuilniszakken ging een deel van de aanhang alle rijen af tot het stadion weer blonk. Voor de spelers was het niet anders: de kleedkamers in Rusland werden brandschoon achtergelaten met een bordje ‘dankjewel’. In het Russisch, uiteraard. Die acties komen voort uit respect voor het gastland, liet de ambassade destijds weten. ,,Van jongs af aan leren wij onze mensen om ‘geen rotzooi te gooien in de bron die je van water voorziet”, klonk het.

Dat gestructureerde, georganiseerde blijft iets heerlijks Aziatisch. Kijk de beelden maar eens terug van de protesten in Hongkong tegen de uitleveringswet. Een plein met duizenden opstandelingen maakt binnen enkele seconden perfect baan voor een aanrijdende ambulance. Beelden die in Europa simpelweg moeilijk zijn voor te stellen, net als fans die een stadion helemaal schoon achterlaten.

Hoe veel Japanse fans we dinsdag zien op de tribunes van het Roazhon Park is afwachten. Bekend is dat er relatief veel Japanners in Parijs wonen, op zo’n drieënhalf uur rijden van Rennes dus. Ze zijn in elk geval het aanschouwen waard, met hun ritmische geklap en opruimacties.

Podcast | Daniël Dwarswaard, Tim Reedijk en Diana Kuip praten onder leiding van presentator Hidde van Warmerdam over het WK

Volledig scherm
© REUTERS
  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.