Volledig scherm
Eugenie Le Sommer lijkt hard op weg om topscorer aller tijden te worden voor de Franse nationale ploeg. © AFP

Gelauwerde Eugénie Le Sommer kan Frankrijk aan unieke dubbel helpen

PortretIn Frankrijk gaat morgen het WK voetbal van start. De speelsters van Nederland kennen we wel, maar wie moeten we in de gaten te houden bij de andere toplanden? Op deze site lichten we iedere dag een smaakmaker uit. Vandaag: Eugénie Le Sommer (30), die gastland Frankrijk aan de eerste wereldtitel bij de vrouwen én aan een unieke dubbel kan helpen.

Als er iemand de afgelopen jaren gewend is geraakt aan het winnen van prijzen, dan is het Eugénie Le Sommer wel. Met Olympique Lyon werd ze dit voorjaar al voor de dertiende opeenvolgende keer kampioen van Frankrijk, waarna het succes ook in Europa werd voortgezet door voor de vierde keer op rij de Women’s Champions League in de wacht te slepen.

Volledig scherm
Le Sommer won met Lyon voor de vierde keer op rij en de zesde keer in totaal de Champions League. © Getty Images

Dat de prijzenkast van Lyon inmiddels uitpuilt, is voor een groot deel te danken aan de scoringsdrift van Le Sommer. Hoewel de 159-voudig international ook moeiteloos als middenvelder uit de voeten kan, voelt ze zich met haar rugnummer 9 (dat ze bij zowel Lyon als de nationale ploeg draagt) het beste op haar plaats in de voorhoede. In de met 4-1 gewonnen Champions League-finale vorige maand tegen het FC Barcelona van Lieke Martens vormde Le Sommer een gevreesd aanvalstrio met Ada Hegerberg en Shanice van de Sanden.

Hoewel de Noorse Hegerberg met een hattrick de hoofdrol opeiste, weet Le Sommer wat het is om te scoren in grote finales. Het lukte haar in de eindstrijd van de Champions League in 2018 (na een assist van Van de Sanden) en in 2012. In totaal wist ze al 42 keer te scoren in het kampioenenbal, waarmee ze de Duitse recordhouder Anja Mittag (51) in het zicht krijgt.

Volledig scherm
Emmanuel Macron en zijn vrouw worden door Eugénie Le Sommer en bondscoach Corinne Diacre alvast warm gemaakt voor het WK in eigen land. © EPA

Historische dubbel lonkt voor Frankrijk

Bij het enorme succes van Lyon steken de prestaties van de Franse nationale ploeg voorlopig schril af. Waar ‘Les Bleus’ bij de mannen al twee wereldtitels en twee Europese titels op zak hebben, is de prijzenkast bij de vrouwen nog akelig leeg. Op het vorige WK werd in de kwartfinale na penalty’s verloren van Duitsland, waardoor de vierde plaats in 2011 nog altijd het beste resultaat is. Op een EK werd (mede door een nederlaag tegen Oranje in 2009) zelfs nog nooit de laatste vier bereikt.

Aan Le Sommer en andere sterspelers als Amandine Henry en Amel Majri de taak om het deze keer beter te doen én mogelijk zelfs voor een unieke ‘dubbel’ te zorgen. Nooit eerder was namelijk een land op hetzelfde moment wereldkampioen bij zowel de mannen als de vrouwen. Met een fraaie vierde plaats op de FIFA-wereldranglijst, opgeteld bij het thuisvoordeel, leeft in Frankrijk de hoop dat de ploeg van bondscoach Corinne Diacre deze zomer hetzelfde kunststukje uit kan halen als de formatie van Didier Deschamps vorig jaar in Rusland.

Bekijk hier de mooiste doelpunten en acties van Eugénie Le Sommer.

Advies van moeder: ‘ga niet voetballen’

Geen wonder dus dat in eigen land veel ogen zijn gericht op de in de Zuid-Franse parfumstad Grasse geboren spits, die als klein meisje van haar moeder (die zelf verdienstelijk kon voetballen) het uitdrukkelijke verzoek kreeg om vooral niet in haar voetsporen te treden. ,,Voetbal had op dat moment in Frankrijk een erg negatief imago”, zei de aanvalster er later over. Ze sloeg het ouderlijk advies in de wind en maakte in 2009, op negentienjarige leeftijd, haar debuut voor de nationale ploeg.

Dat het sentiment in Frankrijk rondom het vrouwenvoetbal totaal is omgeslagen merkte Le Sommer in aanloop naar het WK. Zowel de trainingen als de laatste oefenwedstrijd tegen China konden op veel belangstelling rekenen. ,,Er is nog nooit zoveel aandacht rondom het vrouwenvoetbal geweest”, constateert de 30-jarige voetbalster. ,,Als een Fransman nu nog niet doorheeft dat er een WK aan zit te komen, heeft deze persoon geen tv, leest hij geen kranten of leeft hij in een grot.”

Le Sommer, voor wie het na 2011 en 2015 haar derde WK-deelname wordt, kan deze zomer ook nog een persoonlijke mijlpaal bereiken. Als ze zeven keer weet te scoren achterhaalt ze Marinette Pichon als topscorer aller tijden van de Franse nationale ploeg. In de groepswedstrijden tegen Zuid-Korea (vrijdag), Noorwegen (12 mei) en Nigeria (17 mei) zal ze daarvoor alvast de basis willen leggen.

Volledig scherm
Le Sommer tijdens de training van de nationale ploeg in Clairefontaine. © AFP

Beluister onze voetbalpodcast.

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.