Gevecht tegen de klok voor Van Es: ‘Ik ga er alles aan doen om fit te zijn’

In tranen verliet Kika van Es (27) zaterdag bij de uitzwaaiwedstrijd van de Leeuwinnen het veld. Met haar pijnlijke hand vreesde ze dat opnieuw een groot toernooi aan haar voorbij zou gaan. Nu loopt ze in Le Havre met een mitella om haar arm met maar één groot doel: wedstrijdfit zijn voor het openingsduel van dinsdag.

Door Tim Reedijk

Op een fietstrainer kijkt Van Es toe hoe haar teamgenoten hun eerste training in Frankrijk afwerken. Haar arm zit in een mitella. De pijn na de breuk in haar middenhandsbeentje is onder controle, zegt ze, maar haar hand en pols zijn nog bont en blauw. ,,De zwelling moet weg en daarom moet ik nu vooral heel goed herstellen en rustig aan doen. Ik hoop aan het einde van de week te kunnen aansluiten om uiteindelijk wedstrijdfit te zijn voor dinsdag. Ik moet duels spelen om te ervaren hoe het voelt.”

Terug naar de tranen van zaterdag. Vlak na de klap schoot er van alles door haar heen. Haar dubbele beenbreuk uit 2014, het gemis van het WK van 2015. Zou ook dit toernooi aan haar voorbij gegaan? Alle emoties kwamen de afgelopen dagen weer terug. ,,Ook tijdens de operatie waar ik enorm tegenop zag. Alle geluiden van toen spoken dan toch weer door je hoofd en dat wil je niet nog een keer”, vertelt Van Es, die zaterdag nog even terug het veld in ging en later opnieuw huilend van het veld ging. Toen had ze net met een ingetapete hand een bal ingegooid. ,,Ik denk dat als ik dat niet had hoeven doen, ik gewoon was doorgegaan. Door die ingooi wist ik dat het echt niet goed zat. Mijn hand klapte naar binnen. Toen was wel duidelijk dat het echt niet ging.”

Van Es ziet hier langs de lijn in Le Havre ook Aniek Nouwen meedoen, die als 24ste speelster is meegenomen. Uiterlijk 24 uur voor de wedstrijd van dinsdag moet óf Nouwen óf Van Es de groep verlaten. Of Ajacied Van Es verwacht in de basis te staan tegen Nieuw-Zeeland? ,,Als ik erachter sta, me goed voel en mijn hand het toelaat, ga ik er alles aan doen om dinsdag fit te zijn.”

Volledig scherm
Kika van Es © Eric Verhoeven/Soccrates
  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.