Volledig scherm
© EPA

Hè hè, Kameroen is naar huis

BlogVerslaggevers Tim Reedijk en Daniël Dwarswaard volgen de voetbalsters van Oranje tijdens het WK in Frankrijk. Dagelijks schrijven ze een blog over wat hen opvalt en bezighoudt. Vandaag: over de aftocht van een doorgedraaide ploeg.

Door Tim Reedijk

De AD-crew keek gisteren in de lobby van het hotel naar Engeland – Kameroen (3-0), om meteen de meest opmerkelijke wedstrijd van dit WK maar gehad te hebben. Er gebeurde veel, heel veel. We zagen de 2-0 van Engeland tóch goedgekeurd worden na VAR-beraad en de aansluitingstreffer van Kameroen na rust afgekeurd worden. Zielig, vond een collega, die arme speelsters van Kameroen…

Na bijna 100 minuten voetbal en de overwinning van Engeland was die mening 180 graden gedraaid. Godzijdank ligt dat Kameroen eruit, dat werk. Tegen Oranje zagen we al een vrij vervelende kant van die ploeg, die in al haar onkunde soms de vreemdste dingen deed. Dat het guitige hoofd van Jackie Groenen niet bont en blauw was na die karatekick kwam puur omdat ze die knap pareerde met haar hand. En die nummer 7, Gabrielle Aboudi Onguéné, dreef zelfs het olijke Leeuwinnenpubliek tot waanzin.

Bekijk hier de laatste aflevering van La Panenka:

Goed, Kameroen schopte het als nummer 3 in de poule tóch tot de achtste finales. Maar daar deed Kameroen er nog een stevige schep bovenop. Er werd gespuugd, een elleboog gegeven en een duw uitgedeeld aan de scheidsrechter. Kameroen betichtte de FIFA van racisme na de beslissingen in de eerste helft. Engeland kwam op 1-0 uit een indirecte vrije trap in het zestienmetergebied na een onreglementaire terugspeelbal en zag daarna de 2-0 in eerste instantie terug gevlagd worden, maar uiteindelijk goedgekeurd.

Een grote rol voor de arbitrage, dat zeker, maar in Kameroen wéten ze toch dat er vanuit een hok in Parijs wordt meegekeken? Dan kun je schreeuwen, huilen, weigeren af te trappen, maar dat is domweg protest tegen een vrij dicht systeem als de videoscheidsrechter die een buitenspelsituatie checkt. Diezelfde VAR keurde dus de 2-1 van Kameroen af en warempel, daar kwam het geschreeuw en gehuil weer. Bondscoach Alain Djeumfa moest flink op enkele speelsters inpraten om ze weer aan het voetballen te krijgen.

Volledig scherm
© AFP

Tenminste, voetballen? De tweede helft werd vooral ontsierd door een belachelijke overtreding van Alexandra Takounda. Scheidsrechter Qin Liang trok nadat de videoscheidsrechter de beelden bekeek de gele kaart en gevoelsmatig deed ze dat ook om een nieuwe ontsporing te voorkomen. Bondscoach Phil Neville verwoordde ons gevoel op een wat sjiekere manier dan wijzelf. ,,Ik heb zulke omstandigheden nog nooit op een voetbalveld gezien. Dus heb ik geen sympathie voor Kameroen.”

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.