Volledig scherm
Oranje viert het behalen van de volgende ronde © BSR Agency

Help, de Europese landen moeten nu wel verliezen op het WK

Op het WK vrouwenvoetbal beginnen vandaag de achtste finales met Duitsland-Nigeria en Noorwegen-Australië. Het wordt eens tijd dat de Europese landen verliezen Althans, vanuit het perspectief van Oranje. De beste Europese ploegen plaatsen zich namelijk voor de Olympische Spelen, volgend jaar in Japan.

Door Daniël Dwarswaard

De blik op Tokio 2020 is voor de Oranjevrouwen nog heel troebel. Dit WK zijn er vooralsnog acht ploegen naar huis. Daar zit met Schotland slechts één Europees land bij. Maar wat wil het geval: daar heeft Nederland niets aan. Schotland telt namelijk niet mee als het gaat om het verdienen van een Olympisch ticket. Groot-Brittannië komt bij plaatsing in actie op het voetbaltoernooi in Japan. Engeland en Schotland hebben besloten dat Engeland dit WK ‘meetelt’ om het Olympisch ticket te bemachtigen. Dat Schotland al is uitgeschakeld zet daarom voor de Leeuwinnen nog geen zoden aan de dijk.

Los van de wereldtitel is het behalen van de Olympische Spelen het grootste doel van de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman. Deelname aan het toernooi in Japan zou een primeur betekenen. Vier jaar terug miste Oranje de Spelen net. Het Nederlands team werd in de achtste finale uitgeschakeld door Japan. Omdat er toen maar twee Europese landen in de kwartfinale speelden, kwam er een Olympisch kwalificatietoernooi met de vier Europese ploegen die in de achtste finales werden uitgeschakeld. Zweden won toen het onderlinge toernooi van Nederland, Noorwegen en Zwitserland. Zo’n toernooi als achtervang staat nu ook gepland als tijdens het WK nog geen afscheiding met drie ploegen is. In de achtste finale speelt geen enkel Europees land tegen een ander Europees land. Dus het kan zomaar dat de strijd om een Olympisch ticket extreem fel zal worden.

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.