Volledig scherm
Jill Roord en Sari van Veenendaal na het bereiken van de WK-finale. © Pim Ras Fotografie

‘Het is zo bizar dat je blijft winnen, blijft doorgaan’

Sari van VeenendaalLeeuwinnen-captain Sari van Veenendaal (29) snakte gisteren naar haar bed, toen ze na middernacht nog duiding gaf aan de finaleplaats die Oranje bereikte. Wel wist ze nog te benoemen wat een grote, nieuwe kracht is van dit elftal: wedstrijden zonder franje winnen.

Quote

We hebben geleerd wedstrij­den te winnen. Kijk, op het EK lukte alles. Dat is nu niet zo.

Sari van Veenendaal

Door Tim Reedijk

Ineens, midden in haar antwoord, schiet Sari van Veenendaal in de lach. Hard ook. ,,Ik ben ook gewoon moe, ik kom niet helemaal goed meer uit m’n woorden. Wat sta ik nu allemaal te lullen?”

Niet gek natuurlijk, het was al middernacht geweest en de halve finale tegen Zweden had 120 minuten geduurd. Van Veenendaal keepte een prima wedstrijd en raakte een afstandsschot van Zweden met een vingertje, waardoor die op de paal ging in plaats van in de verre hoek. Jackie Groenen deed de rest in de verlenging. ,,Hoe we speelden in verlenging zegt veel over hoe graag we dit wilden”, aldus Van Veenendaal. ,,Als je dit kan opbrengen…”

,,Ik heb heel veel respect voor deze 23 speelsters en de staf”, vervolgt de keeper, die pas vlak voor het toernooi door bondscoach Sarina Wiegman tot eerste keeper en dus aanvoerder werd benoemd. ,,Wat er is gebeurd, is iets unieks. Ik kan het niet zo goed omschrijven. Het is zo bizar dat je blijft winnen, blijft doorgaan. Dat brengt ons nu zelfs naar de finale.”

Van Veenendaal roemt het feit dat Oranje in staat is om lang de nul te houden. Sterker, het Nederlands elftal stond dit WK niet op achterstand. ,,Tegen Italië was dat ook zo. Hoe langer wij een gelijke stand houden, hoe groter de kans is dat er nog een mogelijkheid voor ons komt. En als je ziet wat wij voorin hebben lopen. Dit keer duurde het langer dan negentig minuten, maar er komt áltijd een kans.”

Bekijk hier La Panenka

Volledig scherm
© BSR Agency

En dus ook tegen de Verenigde Staten zondag, zou je zeggen. Al haalt dat team een hoog niveau dit toernooi en is het de aangewezen favoriet voor de eindzege. Van Veenendaal vindt dat Oranje er een echte kwaliteit bij heeft die zomaar cruciaal kan zijn zondag: winnen zonder franje. ,,We hebben geleerd wedstrijden te winnen. Kijk, op het EK lukte alles. Alles wat we aanraakten, veranderde eigenlijk in goud. Dat is nu niet zo. We hebben wel geleerd hoe we wedstrijden winnend over de streep moeten trekken. Dat is op dit WK de grootste omslag geweest in hoe ver we nu zijn gekomen.”

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.