Merel van Dongen
Volledig scherm
Merel van Dongen © Soccrates

Het moment waar Van Dongen heel lang op heeft gewacht

Eindelijk basisplaatsAls de voortekenen niet bedriegen, krijgt voetbalster Merel van Dongen vanavond tegen Canada een basisplaats. In de laatste groepswedstrijd op het WK voetbal mag de linksback laten zien wat ze waard is.

Door Daniël Dwarswaard

Even terug naar vier jaar geleden. Destijds speelden de Leeuwinnen, toen allemaal een stuk minder bekend, óók de laatste groepswedstrijd van de poulefase op een WK tegen Canada. Oranje sleepte er voor 50.000 toeschouwers in Montréal een 1-1 gelijkspel uit tegen het gastland. Toen als linksback in de basis? Merel van Dongen.

Daar staat ze vanavond weer, maar dan wel met een stuk meer levenservaring en ‘topsporthardheid’. Dat zit zo: Van Dongen viel twee jaar geleden op het laatste moment af voor de EK-selectie van Oranje in eigen land. Bondscoach Sarina Wiegman had haar niet nodig. Uitgerekend het toernooi waarin Oranje zich van de beste kant liet zien en met de Europese titel de basis legde voor de populariteit die het team nu geniet. Van Dongen worstelde in haar hoofd. Het viel haar zwaar om wedstrijden van Oranje in het stadion te bekijken. Aan de ene kant vond ze het prachtig dat haar ploeggenoten het zo goed deden, maar aan de andere kant maakte het haar afwezigheid extra wrang.

De knop ging om. Van Dongen werd fitter, maakte een transfer naar Betis Sevilla en steeg in de pikorde van Oranje ,,Ik ben niet meer zo bezig met mezelf bewijzen voor anderen en voor de technische staf’’, vertelde ze eerder in een uitgebreid interview met deze site. ,,Dan maak je jezelf helemaal gek. Ik voel me goed en ben er klaar voor als ik een basisplaats krijg.’’

Bekijk hier ons interview met Merel van Dongen.

Bekijk hier het pleidooi in La Panenka over een basisplaats voor Merel van Dongen.

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.