Beelden uit de wedstrijd tussen Engeland - Japan
Volledig scherm
Beelden uit de wedstrijd tussen Engeland - Japan © EPA

Het toernooi wordt steeds leuker, ja echt

Verslaggevers Tim Reedijk en Daniël Dwarswaard volgen de voetbalsters van Oranje tijdens het WK in Frankrijk. Dagelijks schrijven ze een blog over wat hen opvalt en bezig houdt. Vandaag: de omhaal van ‘Daantje’.

Door Daniël Dwarswaard

Natuurlijk heb ik het hier met mijn collega’s over het matige spelniveau van het WK vrouwen. Althans, in veel wedstrijden van de groepsfase die eindelijk is afgelopen. Het volgen van de Leeuwinnen is in alle opzichten interessant. Om het niveau te beoordelen en vooral ook het gedrag van de speelsters te observeren. Maar de échte zin om een pakweg Noorwegen-Nigeria te kijken ontbrak. En was die er wel, dan sloeg de verveling tamelijk snel toe. Dan is het verleidelijk om cynisch te doen. Zeker als je op je mobiele telefoon kijkt en ziet wat de vrienden er thuis van vinden.

Bekijk hier de laatste aflevering van La Panenka:

Maar toen was daar ineens Engeland tegen Japan. Het boeide me alle negentig minuten. De Engelse vrouwen zijn superfit, spelen aantrekkelijk voetbal. Doen logische dingen met een bal, zijn vooral erg rustig als ze de bal hebben. Ja natuurlijk ging er nog genoeg fout, maar deze wedstrijd gaf mij hoop. Ook omdat er bij Japan een paar technisch begaafde speelsters rondlopen. In de laatste minuten zette een Japanse met een prachtig steekballetje met buitenkant voet een ploeggenote alleen voor de keeper. Zoveel gevoel had ik dit toernooi nog niet gezien. In de eerste helft ramde een Aziatische een vrije trap geweldig op doel. De keeper van Engeland zweefde zoals een keeper hoort te zweven. Had ik ook nog niet gezien.

Ik miste het zo lang. Acties waarvan je kunt genieten. Acties waarover je kunt napraten. Acties die het de moeite maken om te blijven kijken. En toen was daar ook nog eens de omhaal van Daniëlle van de Donk tegen Canada. De poging strandde in schoonheid. Ze praatte er zelf na de wedstrijd leuk over. Zoals Van de Donk sowieso aanstekelijk praat. ,,Haha, ik dacht even het doelpunt van het toernooi te maken joh. Niet dus. Ik doe dit eigenlijk nooit, maar ik zag die bal precies goed aankomen en dacht: hop, we proberen het.’’

Dat is wat we willen. De poulefase is afgelopen, de achtste finales gaan beginnen. De zwakste ploegen zijn gelukkig naar huis, het niveau gaat omhoog. Ja, het WK vrouwenvoetbal is nu echt begonnen.

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.