Jill Roord, Lieke Martens en Shanice van de Sanden na de 3-0 zege op Australië.
Volledig scherm
PREMIUM
Jill Roord, Lieke Martens en Shanice van de Sanden na de 3-0 zege op Australië. © BSR Agency

‘Ik leef mijn droom, al heb ik soms heimwee’

InterviewLieke Martens (26) wist als kind niet eens dat Nederland een nationaal vrouwenelftal had. In 2017 won de dorpeling uit het Limburgse Nieuw Bergen het EK met Oranje en werd ze verkozen tot Wereldvoetbalster van het Jaar. Simon Kuper zocht haar op bij haar club FC Barcelona.

Door Simon Kuper

Wat is er veranderd bij Oranje sinds de EK-winst?
,,Dat de verwachtingen veel groter zijn. We hebben iets heel moois gepresteerd, onze levens zijn veranderd, stadions zitten vol. Mensen zijn fan geworden. Mensen verwachten nu dat we het erg goed gaan doen op het WK en daar hebben wij het volste vertrouwen in, maar typerend voor Nederland is natuurlijk weer dat we wereldkampioen worden. Ik denk dat elke Nederlandse speler zich heeft doorontwikkeld. Alleen, het vrouwenvoetbal zit zo in de lift, álle landen zijn aanzienlijk beter geworden.’'

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.